Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci sa pozreli dovnútra dinosaurích vajec starých milióny rokov a toto uvideli

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

MNÍCHOV - Vedci z univerzít v nemeckom Bonne a Mníchove skúmali vajcia vtákovitých dinosaurov z čeľade oviraptoridy s cieľom odhaliť vývoj embryí v ich vnútri. Výskumom troch vajíčkových fosílií objavených v čínskej provincii Jiangxi sa dopracovali k zaujímavým výsledkom, ktoré zverejnili v časopise Society for Integrative and Comparative Biology.

Biológiou hniezdenia vyspelých vtákovitých dinosaurov sa zaoberali nemeckí vedci. Spôsob hniezdenia tohto druhu nebol doteraz celkom jasný napriek tomu, že tieto živočíchy zanechali najpočetnejší záznam fosílií. V minulosti sa už uskutočnil podobný výskum na vajciach objavených v Mongolsku. V tomto prípade však neexistoval dostatok dôkazov o tom, že pochádzajú z jedného hniezda.

FOTO Manželia boli venčiť psy na pláži: Zrazu muž pozrel na ten objav a onemel od prekvapenia

Testy vykonané na vajíčkach z Číny potvrdili, že sú z toho istého hniezda, a tak mohli paleontológovia konečne zistiť, ako fungovala reprodukčná biológia týchto živočíchov. Dvojnohé dinosaury sa totiž vyznačovali zvláštnym hniezdením, pretože ukladali až tridsať vajíčok do troch alebo štyroch kruhov. Spôsob ich hniezdenia radia odborníci niekde medzi krokodílmi a vtákmi.  Krokodíly nakladú vajíčka, zahrabú ich a potom sa z nich liahnu mláďatá v rovnakom čase. U vtákov je to však iné; vajíčka kladú v odlišných časových intervaloch a ich potomstvo prichádza na svet postupne. 

Vedci sa pozreli dovnútra
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Video Encyclopedia)

Vedci použili na výskum neutrónovú röntgenovú metódu, ktorá vie rozlíšiť ľahké prvky ako voda alebo uhlík, prenikne ťažkými prvkami, akými sú olovo, či titán a odlíši rôzne izotopy. To, či sa mláďatá vyvíjali v rovnakom čase, potom zisťovali skúmaním ich vývojového štádia a porovnávali dĺžku ich kostí. Výskum potvrdil predchádzajúcu teóriu. "Oviraptoridy vykazovali zvláštne a jedinečné stratégie hniezdenia, ktoré nie sú podobné nijakému inému modernému živočíšnemu druhu," uviedli výskumníci vo svojej záverečnej správe. Je teda zrejmé, že embryá sa vo vajíčkach vyvíjali odlišne a tieto dinosaury pri hniezdení uplatňovali tak vtáčí, ako aj krokodílí model súčasne.  

Viac o téme: ČínaVajciaDinosaury
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu