Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rýchla matematická hádanka rozhádala internet: Dokonca ani kalkulačky to nevedia vyriešiť!

(Zdroj: Twitter/pjmdoll)

BRATISLAVA - Užívateľov sociálnej siete rozdelila na polovicu úloha, ktorú zverejnil anonymný matematický fanúšik. Riešenie rovnice totiž nie je jednoznačné a aj podľa experta má vďaka zmätočnému zadaniu až dva postupy, ktoré nás dovedú ku vždy odlišnému a zároveň správnemu výsledku.

Zdanlivo jednoduchá matematická hádanka zamestnáva množstvo užívateľov Twitteru a v názoroch na jej riešenie ich rozdeľuje do dvoch táborov. Toto je jej znenie:

8 ÷ 2 (2 + 2) =? 

Rovnicu zverejnil anonymný užívateľ. Má dva spôsoby riešenia, vďaka ktorým je možno sa dopracovať k dvom odlišným výsledkom. Sympatizanti každého z nich tvrdia, že práve ten ich je správny. Svojich zástancov má tak výsledok "1", ale aj výsledná hodnota "16". 

Podľa Thomasa Housa, ktorý prednáša aplikovanú matematiku na Univerzite v Manchestri, je zadanie veľmi zmätočné. Základ každého riešenia totiž spočíva v tom, ako riešiteľ použije zátvorky. "Pri výpočte odstraňujeme zátvorky ako prvé a sčítame hodnotu čísel práve v nich, čo je v tomto prípade 2 + 2 = 4“ uviedol. Takže z rovnice 8 ÷ 2 (2 + 2) vznikne 8 ÷ 2 = 4 x 4 = 16. Ak sa však pozriete na zátvorky iným spôsobom, dopracujete sa k výsledku 1. Keď najskôr spočítate (2 + 2) zostane nám 8 ÷ 2 x 4, čiže 8 ÷ 8 = 1. "Skutočný problém pramení z toho, že rovnica je zadefinovaná mätúcim spôsobom," uviedol House. 

Viac o téme: RovnicaHlavolamMatematická hádanka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu