Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žena zbierala odpadky na pláži, keď narazila na veľmi smutný objav na FOTO

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Maite Mompó)

DÉNIA - Na španielskom pobreží Costa Blanca narazila environmentálna aktivistka Maite Mompóová pri čistení pláže na kuriózny, no zároveň veľmi smutný objav v podobe téglika z jogurtu starého viac ako štyridsať rokov. Tento nález poukazuje na závažnosť problematiky plastového odpadu.

Environmentálna aktivistka zverejnila fotografiu jogurtového téglika, na ktorý narazila na pláži v meste Dénia v provincii Alicante, keď tam zbierala odpad. "Už som našla mnoho podobných obalov, ale tento ma upútal, pretože značka Yoplait zmizla z pultov predajní ešte v roku 2001," uviedla na margo objavu, ktorý má rok výroby 1976.

Jeho takmer nepoškodený povrch je ďalším dôkazom ekologického nebezpečenstva súvisiaceho s používaním plastových výrobkov. "Toto je ekocíd celej planéty. Plasty nielenže zabíjajú milióny živočíchov ročne, ale sú aj v našom potravinovom reťazci," pokračuje Maite. 

Žena zbierala odpadky na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Maite Mompó)

Environmentálne štúdie potvrdili, že 90 percent soli obsahuje mikroplasty a rovnaký podiel sa nachádza aj v pitnej vode. "My ľudia to musíme brať vážne. Plast, ktorý nám zvyšoval kvalitu života a bol pre nás dlhé roky užitočný, nás nakoniec zabíja." 

Žena zbierala odpadky na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Maite Mompó)

Niektoré mikroplasty, ktoré vznikajú rozpadom plastu, sa v čoraz väčšej miere stávajú zložkou zdravotníckych a kozmetických výrobkov. Drobné úlomky ľahko prenikajú cez systémy filtrácie vody do oceánov, kde predstavujú hrozbu pre morský život. Týmto spôsobom každý človek potom prijme v tekutinách a potravinách približne 50 000 plastových častíc ročne. Rovnaké množstvo dostávame do tela dýchaním.

"Spoločnosť vyrábajúca tieto jogurty bola pred 44 rokmi oficiálnym podporovateľom olympiády v Montreale. Ich obal je takmer nepoškodený, pretože rozklad trvá takmer 150 rokov," vysvetľuje Mompóová. Svetové ekonomické fórum dokonca uvádza, že rozklad plastových fliaš môže trvať až 450 rokov. Plast vyrobený v súčasnosti teda prežije mnohé naše ďalšie generácie.  

Viac o téme: ZnečisteniePlastový odpad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu