Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pijete zelený čaj? Ak nie, tak začnite, predlžuje život!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

PEKING - Pravidelné pitie zeleného čaju predlžuje život a významne znižuje riziko úmrtia na srdečné ochorenia a mŕtvicu. K tomuto záveru dospeli čínski vedci, ktorí vyše sedem rokov sledovali zdravotný stav zhruba 100 000 ľudí a skúmali, ako ich ovplyvňuje pravidelná konzumácia zeleného čaju. Podľa nich je jeho prínos jednoznačný. U čierneho čaju sa takúto súvislosť dokázať nepodarilo, napísal server The Independent.

Čínski odborníci sa zamerali na rozdiely medzi zdravotným stavom pravidelných konzumentov čaju a ľudí, ktorí čaj pijú menej než trikrát týždne. V štúdii zverejnenej v časopise Európsky magazín o preventívnej kardiológii dospeli k tomu, že priemerný päťdesiatročný milovník zeleného čaju bude mať predpokladanú dobu dožitia o 1,26 roka dlhšiu než človek, ktorý čaj nepije vôbec alebo len zriedkakedy. Milovníci čaju taktiež čelia o 22 percent nižšiemu riziku, že zomrú na srdcovú príhodu alebo mŕtvicu. 

Pijete zelený čaj? Ak
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Podľa výskumníkov nemožno jednoznačne povedať, prečo má zelený čaj taký blahodárny efekt. Zmieňujú ale napríklad to, že obsahuje polyfenoly, skupiny chemických zlúčenín, ktoré môžu byť účinné v prevencii srdcových chorôb. 

Viac o téme: ZdravieZelený čajBlahodárny účinok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu