Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lekári varujú: Máte nutkanie chodiť stále na záchod? Môže to signalizovať smrteľnú chorobu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Akonáhle sa počasie ochladí, niektorí ľudia majú nutkanie chodiť častejšie na záchod. Mohlo by sa zdať, že o nič závažné nejde, opak je však niekedy pravdou. Potreba ísť na toaletu v chladnom počasí môže totiž signalizovať smrteľnú chorobu. Britská lekárka tvrdí, že v dôsledku častého močenia sa z tela vyplavuje nadmerné množstvo soli, čo môže viesť až k smrti.

Toto ochorenie sa volá chladná diuréza a v extrémnych prípadoch môže byť smrteľná. "Časté močenie v dôsledku diurézy môže vážne poškodiť telo, pretože z organizmu sa vyplavuje veľké množstvo soli a vody. Ak močíte príliš často, potrebujete dopĺňať tekutiny, aby ste sa vyhli dehydrovaniu," vysvetlila doktorka Diana Gallová z online poradenstva Doctor 4 U.

Chladná diuréza sa objavuje vtedy, keď klesne telesná teplota. Telo automaticky nahrnie krv do centra, aby sa zahrialo a obličky vylúčia extra tekutiny, aby vyrovnali tlak. To spôsobuje, že v chladnejšom období potrebujete častejšie močiť. 

Lekári varujú: Máte nutkanie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Gallová dodáva, že tento stav je stále málo preskúmaný a ani experti nevedia, ako dlho musí byť telo vystavené zime, aby došlo ku chladnej diuréze. Preventívne odporúča teplo sa obliekať a dbať na to, aby boli v teple hlavne močové cesty. Tiež je dobre vyhýbať sa dlhému státiu alebo sedeniu na zime.

Viac o téme: Močenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu