Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dievčinu (24) takmer zabil zub múdrosti: Ani netušila, čo sa kvôli nemu odohráva v jej tele

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Caitlin Alsop)

GOLD COAST - Caitlin Alsopová z austrálskeho mesta Gold Coast mala šťastie, keď prežila extrémne zriedkavú infekciu zubua. Po tom, ako sa u nej objavila Ludwigova angína, strávila deväť dní v kóme. Rok po incidente sa úplne zotavila, dnes je vďačná lekárom, ktorí ju zachránili.

Dvadsaťštyriročná Caitlin chodila od lekára k lekárovi, keď sa jej na tvári objavila záhadná červená vyrážka. Príznaky sa začali rýchlo zhoršovať. Raz v noci jej enormne napuchol jazyk a mala ťažkosti s dýchaním. "Nedokázala som rozprávať. Prišlo to tak rýchlo, až som si myslela, že je to mŕtvica. Bolo to strašidelné," opísala. 

Toto je PÄŤ častí ľudského tela, ktoré vďaka evolúcii už viac nepotrebujeme

Lekári mali pôvodne podozrenie na anafylaxiu. Napriek dvom dávkam adrenalínu a steroidu sa však stav pacientky zhoršoval. Jej jazyk úplne sčernel a nedokázala dýchať. Začala sa jej šúpať koža a všetko jej opúchalo. Na deväť dní preto Alsopovú uviedli do umelej kómy. Doktorov znepokojovalo najmä to, že jej mozog nedostával kyslík. Rodina sa pripravovala na najhoršie.

Dievčinu (24) takmer zabil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Caitlin Alsop)

Po nespočetných testoch lekári nakoniec zistili, že Caitlin trpí Ludwigovou angínou. K tomuto stavu zväčša dochádza po zápale zuba. Rovnako to bolo aj v tomto prípade; Caitlin mala zapálený zub múdrosti a ani o tom netušila. "Zub ma vôbec nebolel, dodržiavala som správnu ústnu hygienu a nezaznamenala som nijaké príznaky. Infekcia napriek tomu prevzala kontrolu nad mojím telom a takmer ma zabila," uviedla Austrálčanka. Infikovaný zub jej okamžite odstránili a nasadili antibiotiká. Jej stav sa začal rýchlo zlepšovať. "Som vďačná svojim lekárom a zdravotným sestrám, ktoré sa o mňa starali," dodala na záver.

Viac o téme: InfekciaZub múdrostiLudwigova angína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu