Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci päť mesiacov sledovali tigra: Odhalenie, ktoré ich absolútne šokovalo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAÍ DILLÍ - Indickí vedci zaznamenali doteraz najdlhší pochod tigra vo svojej krajine. Dvaapolročný samec, ktorého sledovali, ušiel za päť mesiacov asi 1300 kilometrov. Podľa odborníkov zrejme hľadal korisť, vlastný revír či samicu. Informáciu priniesol spravodajský web BBC.

Šelma s kódovým označením C1 opustila tento rok v máji chránenú oblasť v štáte Maháraštra na západe Indie. Vedci sledovali jej pohyb pomocou digitálneho obojku, ktorý im každú hodinu posielal údaje o polohe. Zviera nešlo priamo z jedného bodu do druhého, ale túlalo sa cez farmy, diaľnice a vodné toky. Na chvíľu zavítalo aj na územie susedného štátu. Tento víkend potom došlo do inej rezervácie opäť v štáte Maháraštra.

"Tiger pravdepodobne hľadá revír, potravu alebo družku. Väčšina oblastí vhodných pre tigrami je (v Indii) obsadená a noví tigre tak musí viac hľadať," povedal BBC biológ Bilal Habib.

Tiger sa podľa zistení vedcov cez deň schovával a pohyboval sa predovšetkým v noci. Cestou lovil diviaky či dobytok. S ľuďmi sa stretol len raz. Pri strete poranil človeka, ktorý omylom vliezol do húštiny, kde tiger práve odpočíval. Žiadny vážnejší incident však vedci nezaznamenali. "Ľudia ani netušia, že tento tiger prešiel ich záhradou," vyhlásil Habib.

Vedci päť mesiacov sledovali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vedci sa však obávajú, že budú musieť šelmu znova odchytiť a presunúť do najbližšej chránenej oblasti, aby "predišli akýmkoľvek nešťastným nehodám". Majú tiež strach, že sa zvieraťom v blízkej dobe stratí spojenie, pretože batéria obojku je už z 80 percent vybitá.

Počty tigrov v Indii v poslednej dobe rastú, hoci stále ubúda ich prirodzeného životného priestoru a koristi. Tieto šelmy žijú samotársky a stretávajú sa len kvôli páreniu. Podľa expertov potrebuje každý tiger na prežitie v revíri ako korisť populáciu 500 zvierat, ktoré sa medzi sebou voľne rozmnožujú.

Viac o téme: RekordérTigerVzdialenosťIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu