Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Turisti navštívili mayský chrám a dovolili si tam neuveriteľnú vec: Ľudia si klepú na čelo

Chrám Tikal II. Zobraziť galériu (2)
Chrám Tikal II. (Zdroj: Getty Images)

FLORES - Zamestnankyňa národného parku Tikal v Guatemale, v ktorom sa nachádzajú ruiny mayského mesta, pristihla dvoch turistov pri vyrezávaní iniciálok svojich mien do starobylých múrov. Na sociálnych sieťach teraz vyzýva verejnosť k väčšej ohľaduplnosti a ochrane pamiatky, ktorá je súčasťou svetového dedičstva UNESCO.

Cestovný ruch síce vylepšuje mnohým krajinám štátny príjem, ale ide o dvojsečnú zbraň. Turisti totiž nie vždy rešpektujú zásady slušného správania a zanechávajú po sebe hotovú spúšť. Na takéto správanie upozornila aj Alby Ruizová, ktorá pracuje v národnom parku Tikal na severe Guatemaly. Nedávno totiž pristihla dvojicu turistov, ako do múrov starobylého mayského chrámu vyrezávali iniciály A + P.

Turisti navštívili mayský chrám
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Keď som ich upozornila, začali sa rozčuľovať a urazili sa. Musí byť predsa každému jasné, že na týchto miestach je potrebné rešpektovať určité pravidlá. Na to hádam stačí zdravý rozum," napísala rozčúlená Alba na sociálnych sieťach. Týmto apeluje na ľudí, aby nič podobné nerobili a zároveň žiada kompetentných, aby bolo v lokalite viac personálu, ktorý by dohliadal  na turistov. 

Dvoch turistov (32, 35) vyhodili z Benátok! POZOR, podobnej chyby sa môžete dopustiť aj vy

Starobylé mesto Tikal sa nachádza v blízkosti dnešného mesta Flores a bolo založené v roku 732 nášho letopočtu. Chrám Tikal II, do ktorého mali turisti potrebu vyrezávať písmená, bol v roku 1979 vyhlásený za svetové dedičstvo UNESCO.

Incident už zaregistrovalo vedenie Guatemalského turistického priemyslu a požaduje, aby ministerstvo kultúry a športu, ktoré pamiatku spravuje, potrestalo turistov. Miestny zákon na ochranu kultúrneho dedičstva umožňuje v podobných prípadoch udeliť pokutu v prepočte vo výške približne 11 000 eur. Nedisciplinovaná dvojica si tiež môže odsedieť vo väzení šesť až deväť rokov.

Viac o téme: TuristiGuatemalaMayské mesto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu