Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO hravej veľryby spočiatku spôsobilo senzáciu: Inštitút však odhalil desivú pravdu o tom, ako vzniklo

Samček bieluhy žltobielej
Samček bieluhy žltobielej (Zdroj: Twitter/kk_sreejith, /PhysicsAndAstr1)

HAMMERSFET - Len pred niekoľkými dňami si zábery veľryby hrajúcej ragby v chladných vodách Arktického oceánu získali pozornosť tisícov užívateľov sociálnej siete. Po ich zverejnení však v súvislosti s hravým a roztomilým samčekom bieluhy žltobielej vyplávalo na povrch aj zopár šokujúcich faktov. Hlavný aktér úspešného videa je totiž s najväčšou pravdepodobnosťou trénovaný špión.

Roztomilé video bieluhy žltobielej upútalo tisícky užívateľov sociálnej siete, ktorí sa nadchýnajú šikovnosťou tohto morského živočícha. Autormi záberov sú juhoafrickí fanúšikovia, ktorí obrovského cicavca zabávajú loptou zo Svetového pohára. V čase, keď diváci žasli nad touto úžasnou spoluprácou divokej prírody a človeka, objavili sa komentáre z Nórskeho inštitútu pre morský výskum. Samček veľryby, ktorý na videu tak obratne narába s loptou, je podľa zamestnancov tejto inštitúcie ruský trénovaný špión, ktorý trávil väčšinu svojho života tréningom s ľuďmi. A to je pravý dôvod, prečo tak spolupracuje s posádkou lode a ochotne im donáša loptu ako poslušný psík. Diváci tak majú pred očami výsledok práce členov ruskej špionážnej služby, ktorí tohto samca špeciálne pripravovali na stráženie morských základní a neskôr vypustili do voľnej prírody. Poďme však pekne po poriadku.

Ako prví spoznali bieluhu Nóri už v apríli tohto roku, keď narážala do nórskej rybárskej lode a zúfalo sa snažila zo svojho tela strhnúť cudzí predmet. Rybári ju neskôr zbavili tohto zariadenia a zistili, že išlo o špionážnu kameru vyrobenú v Rusku. Podľa nej dostal neskôr veľrybí samec meno Hvaldimir (hval - z nórčiny veľryba, Dimir – po ruskom prezidentovi). Loď vraj živočích prenasledoval až do prístavu Hammersfet.

Čítajte aj: Žena (35) plávala s delfínmi, no prišla mimoriadne krutá rana: Prišla o ruky aj o prsník!

Členovia posádky si najskôr mysleli, že išlo o poďakovanie za pomoc pri odstraňovaní nepohodlného bremena, ale neskôr pochopili, že cicavec je veľmi hladný. Zviera odchované v zajatí nie je totiž schopné samostatne loviť. „Vieme, že v Rusku mali v zajatí veľryby a že niektoré z nich neskôr vypustili do prírody. Súčasťou zariadenia na ich tele boli niekedy aj zbrane. Tieto zvieratá často hľadajú lode, pretože sú zvyknuté na ľudí, ktorí ich kŕmia,“ povedal profesor Audun Rikardsen a zároveň označil prikrmovanie týchto zvierat za nešťastné riešenie, ktoré iba podporuje ich závislosť na človeku.

Lenže zoslabený cicavec by nemal šancu, a tak sa na chvíľu stal jeho domovom prístav Hammersfet, kde mu na krmivo prispievali aj miestni obyvatelia. Veľryba sa nakoniec z okolia prístavu vytratila v júli. V druhej polovici septembra ho uvideli v prístave v Alte. Svedkovia potvrdili, že Hvaldimira prikrmovala posádka lode a mal na tele zopár zranení spôsobených pravdepodobne lodnými skrutkami. Video Juhoafričanov zo začiatku tohto mesiaca je ďalším dôkazom, že napriek obavám nórskych odborníkov, hravý cicavec stále žije.

Viac o téme: VeľrybaBieluha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu