Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci vysvetlili paradox tučných ľudí, ktorí sú fit: Ich cenné zistenia môžu zmeniť budúcnosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LEEDS - Vedci z Univerzity v Leedse objasnili pradávny paradox o "tučných ľuďom, ktorí sú fit". Ľudia s nadváhou, ktorí pravidelne cvičia, majú lepší prísun krvi do tukových buniek a sú tak chránení pred srdcovými chorobami. Toto zistenie môže viesť k vývoju nových liekov proti srdcovým chorobám.

Vedci zistili, že ľudia s nadváhou, ktorí majú zdanlivo zdravý metabolizmus, môžu mať obzvlášť dobrý prietok krvi do tukových buniek. „Je to mýtus, že môžete mať nadváhu a byť kompletne zdraví, ale paradox ‚tučných ľudí, ktorí sú fit‘ môže byť pravdou,“ uviedla doktorka Natalie Haywoodová.

„Ľudia s lepším prísunom krvi do tukových buniek môžu mať lepší metabolizmus, čo znamená, že sú chránení pred srdcovými a obehovými chorobami,“ dodala Haywoodová. V štúdii vedci skúmali receptor IGF1-R, o ktorom je známe, že hrá úlohu v raste nových krvných ciev.

Vedci vysvetlili paradox tučných
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tím tento receptor odstránil u myší, ktoré boli kŕmené stravou s vysokým obsahom tuku. Odborníci však nečakali, že nové krvné cievy začnú rásť do tuku. To viedlo k dlhodobej ochrane myší pred srdcovými chorobami a chorobami obehovej sústavy.

Čítajte aj: Prečo by ste nemali jesť po šiestej večer: RIZIKO, o ktorom ste určite nevedeli

Profesor prehovoril: Kíl navyše sa zbavíte len týmto jediným spôsobom

Dôvod je doposiaľ neznámy, vedci sa ale domnievajú, že krvné cievy môžu v tuku uvoľňovať bioaktívne chemikálie, ktoré podporujú vznik „hnedých“ tukových buniek. Experti tvrdia, že hnedé tukové bunky spaľujú kalórie a vytvárajú teplo. Pomáhajú tak kontrolovať hladinu cukru v krvi, krvný tlak a hladinu cholesterolu.

Vedecký tím preto dúfa, že toto zistenie použije na vývoj nových liekov proti srdcovým chorobám pri obezite. Odborníci však varujú, že ľudia by tieto zistenia nemali brať ako ospravedlnenie za nadváhu či obezitu. „Tuk je nevyhnutnou súčasťou našej stravy, ale jeho nadmerná konzumácia môže spôsobiť množstvo iných zdravotných problémov,“ vysvetlil profesor Metin Avkiran.

Viac o téme: NadváhaPohybMetabolizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu