Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Psychológovia vyšli s pravdou von! Nenávidený pondelok nie je ani zďaleka taký hrozný ako TENTO deň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

LONDÝN - Vo všeobecnosti platí, že pondelok je najhorší deň v týždni a zimomriavky z pondelkového rána naskakujú väčšine z nás už v nedeľu večer. Najnovšie zistenia však potvrdzujú, že negatívne prívlastky pripisované tomuto dňu nie sú opodstatnené a najviac neradostných a neutešených pocitov nám prináša až utorok. Odborníčka potvrdila, že to nie je prekvapujúce. Stačí však celkom málo a odbúrame stres z akéhokoľvek dňa.

Zmienka o pondelku dokáže rozhádzať nejedného z nás a ide o deň týždni, na ktorý zvyčajne nechceme počas víkendu ani len pomyslieť. Akokoľvek sa väčšina z nás snaží spríjemniť si nedeľné popoludnie a večer, už len myšlienka na pondelkové ráno dokáže dokonale nahlodať atmosféru tohto sviatočného dňa. A ak práve vy zápasíte s podobnými pocitmi, tak vás možno prekvapí najnovšie zistenie, ktoré potvrdzuje, že pondelok nie je ani zďaleka taký negatívny ako utorok.

Psychológovia vyšli s pravdou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Utorky sú horšie ako pondelky

Psychológovia tvrdia, že práve v druhý deň v týždni čelíme najväčšiemu psychickému náporu. Potvrdili to aj výsledky najnovšieho prieskumu, kde dve tretiny z 1 043 opýtaných uviedli, že nenávidia utorkové rána a jedna tretina priznala, že práve tento deň je najviac stresujúci. „Je to pochopiteľné, pretože v pondelok často rozprávame o príjemných víkendových zážitkoch, sme v akejsi eufórii a pekné spomienky na sobotu či nedeľu odľahčia aj tie najzložitejšie pracovné úlohy,“ hovorí koučka Emma Privilegeová.

Čítajte aj: Zažívate v práci poobedňajšiu ospalosť? Dodržiavajte týchto 10 krokov a vyhnete sa jej

„Ľahšie tak zdolávame všetky peripetie, ktoré si pre nás pondelkové ráno pripraví – od dopravnej zápchy až po zvýšené nároky nadriadených na vašu prácu.“ Odborníčka tiež tvrdí, že práve pondelky mnohí vnímajú ako možnosť nového začiatku a čas na novú výzvu, ktorá ich môže posunúť v pracovnom či súkromnom živote. „Je to pochopiteľné, pretože práve v tento deň sme oddýchnutí a cítime, že máme energiu na dosiahnutie nových cieľov.“ 

Privilegeová zároveň potvrdila, že v prvý deň pracovného týždňa sú k našim chybám benevolentnejší aj kolegovia a nadriadení. Pochybenia totiž ľahšie ospravedlníme, pretože „je pondelok a ešte sme dostatočne neprepli na pracovný režim.“ 

Niekedy je lepšie mať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Unsplash/Tim van der Kuip)

Na utorky nie sme psychicky pripravení

Potom však prichádza utorok, väčšina motivácie akoby vyprchala, opäť podľahneme starým zabehnutým rituálom a zlým návykom. „V utorok zrazu nemáme žiadnu pozitívnu spomienku na predchádzajúci deň a nemá nás čo poháňať,“ hovorí Emma. „Rozdiel je aj v tom, že na pondelok sa už psychicky pripravujeme v nedeľu popoludní alebo večer, takže všetko zvládame oveľa ľahšie. Utorkové ráno však nastupuje bez akejkoľvek prípravy a ak v niečom pochybíte, výhovorka o tom, že ste ešte vo víkendovom režime, veľmi neobstojí.“

Podľa odborníčky je preto dôležité, aby ste  pochopili, prečo sú pre vás niektoré dni horšie ako iné. „Toto je zároveň kľúč k úspešnej zmene spôsobu života,“ vysvetľuje. Začať treba jednoduchými vecami, ako je napríklad skorší budíček, vďaka ktorému sa vyhnete dopravnej zápche. Po príchode do práce tak získate čas, môžete sa nabudiť šálkou kávy a v pokoji si naplánovať pracovné aktivity. 

V utorok si doprajte koláčik

Zmierniť nástrahy utorka sa rozhodla aj cukrárka a umelkyňa Chinelo Awaová z Londýna. „O pondelku sa hovorí, že je modrý, o strede zasa, že si ju máme spríjemniť milovaním, štvrtok a piatok sú dni, keď sa prepíname do víkendového režimu. Utorok však nemá žiadny prívlastok a možno práve preto si mnohí myslia, že je depresívny,“ odôvodňuje svoje rozhodnutie vyrábať práve v tento deň špeciálne koláčiky s menovkami, či motivačnými odkazmi. Malý sladký prehrešok totiž dokáže odbúrať skleslú atmosféru vo firmách. Pribúdajúce objednávky potvrdili, že jej ťah s „utorkovými koláčikmi“ bol správny. 

Viac o téme: PrácaUtorkyPondelky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu