Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odborníci radia, ako sa zbaviť chrípky do 24 hodín: Stačí dodržať týchto desať bodov

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Choroba útočí kedykoľvek a kdekoľvek. Je dôležité vedieť, ako si s ňou poradiť. Ak podchytíte prvé príznaky dostatočne včas, je veľká pravdepodobnosť, že sa aj skôr zotavíte. Spoločnosť Fab Daily preto zostavila zoznam, ktorý vám poslúži ako sprievodca pri chrípke či prechladnutí.

S prichádzajúcou zimou sa chorobe vyhne iba málokto. Netreba však zúfať. Všetko sa dá zvládnuť, pokiaľ nebudete ignorovať skoré príznaky. Ak vás predsa len dolapí chrípka, nechajte si poradiť týmto odborným zoznamom s tipmi a trikmi, ako proti nej bojovať.

07:00 - Osprchujte sa

"Horúca sprcha môže pomôcť pri uvoľňovaní sekrétov z nosa," radí profesor Ron Eccles z Cardiffskej univerzity. Kým vodná para uvoľňuje zapchaté dutiny, horúca voda zase zmierňuje bolesť v končatinách.

08:00 - Dajte si dávku vitamínu C

Ráno je vhodný čas na obrovskú dávku vitamínu C. Ak uprednostňujete prírodné zdroje tohto vitamínu, vyskúšajte ovocný šalát z pomarančov alebo kiwi. Vynechajte čaj a kávu, ktoré obsahujú kofeín a môžu vás dehydratovať. Namiesto toho si vychutnajte pohár čerstvej pomarančovej šťavy. 

Odborníci radia, ako sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

10:00 - Skúste použiť inhalátor s morskou soľou

Ide o inhalačné zariadenie, ktoré uľahčuje vykašliavanie a tiež dokáže zmierniť dýchavičnosť a kýchanie. Pacient sa cez inhalátor nadýchne ústami a vydýchne nosom. To umožňuje mikroskopickým časticiam soli preniknúť do dýchacích ciest a zmierniť tak kašeľ. 

12:00 - Zostaňte v teple

Keď sa objavia prvé príznaky nachladnutia, je najlepšie zostať doma v teple. "Nos je prvou líniou imunitnej obrany, kde protilátky a fagocyty bojujú s vírusmi," vysvetľuje britská doktorka Sarah Brewerová. Ak je nos príliš studený, tento obranný mechanizmus nefunguje správne a je náchylnejší na infekciu. Pobyt v interiéri tiež obmedzuje šírenie infekcie. Ak musíte ísť von, noste okolo nosa šál. 

13:00 - Kurací vývar na obed

Kurací vývar je liek nielen pre dušu, ale aj pre telo. Kuracia polievka je teplá, výživná a vďaka tomu sa budete cítiť lepšie. 

Odborníci radia, ako sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

15:00 - Hydratujte sa

Ak pocítite škrabanie v hrdle a cítite, že na vás lezie choroba, hydratujte sa. Neustály príjem tekutín je veľmi dôležitý. Treba si však dávať pozor na alkoholické nápoje, ktoré môžu spôsobiť úplný opak a dehydratovať vás.

16:00 - Jedzte orechy

Hrsť brazílskych orechov je skvelý spôsob, ako popoludní povzbudiť váš imunitný systém. Brazílske orechy totiž obsahujú selén, ktorý je pre imunitný systém veľmi potrebný. Spája sa s bielkovinami a zvyšuje schopnosť organizmu bojovať proti vírusom. 

18:00 - Karí na večeru

Prechladnutie a chrípka si priam pýta misku pikantného karí. Štipľavé korenie, ako napríklad čili paprika, dráždi vnútro nosa. Uľahčuje to fúkanie nosa a uvoľňovanie hlienov. Ak znesiete pikantné jedlá, určite neváhajte a smelo sa pustite do indického karí. 

Odborníci radia, ako sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

20:00 - Užite lieky

Mnohí ľudia uprednostňujú "vyležanie" choroby než pchanie sa antibiotikami. Ak sa však necítite dobre, odborník odporúča kombináciu paracetamolu a ibuprofenu. "Veľa ľudí nevie, že ich môže užiť súčasne," uviedol Adam Frosh, ktorý pôsobí ako lekár v nemocnici v meste Stevenage. Paracetamol sa zvyčajne užíva štyrikrát denne a ibuprofen trikrát denne. "Užite ibuprofen na noc, pretože má tendenciu dlhšie zostať v organizme a pomôže vám zaspať," dodal.

22:00 - Doprajte si osem hodín spánku

Spánkový deficit môže ovplyvniť váš imunitný systém, pretože znižuje produkciu obranyschopných proteínov. Pokiaľ spíte menej ako osem hodín, môže dôjsť ku zníženiu obranyschopnosti organizmu a tým pádom budete náchylnejší na prechladnutie. 

Viac o téme: ChrípkaChorobaPrechladnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu