Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Detské hviezdy z Ruska valcujú svet: Šokujúce priznania o ich životoch

Liza Anochinová Zobraziť galériu (3)
Liza Anochinová (Zdroj: Instagram/anokhina_elizabeth_2007)

MOSKVA - Liza Anochinová bola známa už vo svojich jedenástich rokoch. O rok neskôr sa zaradila medzi hviezdy ruského internetu, kde má na Instagrame 2,3 milióna fanúšikov. Podobne sú na tom desiatky ďalších ruských detí, ktorých jedinou túžbou sa byť slávnym na internete a mať kopec fanúšikov.

V jednom moskovskom parku sa prechádza a vyplazuje jazyk na svojho producenta, ktorý zachytáva každý jej pohyb na mobil. Štíhla a vysoká dievčinka, výrazne nalíčená, sa začne smiať pri prehliadaní fotografií určených pre jej publikum, ktorým sú deti vo veku 8 až 15 rokov. Sociálne siete, na ktorých je Liza veľmi aktívna, využíva v Rusku jej generácia rovnako ako mladí ľudia inde vo svete - aby spolu komunikovali, informovali sa i bavili. 

FOTO Detské hviezdy z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram/richrussiankids)

V Rusku je kráľom sietí Instagram. Mnoho užívateľov sú maloletí, ktorí môžu od najútlejšieho veku obdivovať influencerov a tým im zabezpečovať vysoké príjmy. Niektoré z týchto hviezd ešte nechodia ani do školy, ale ich videá, na ktorých vybaľujú hračky alebo sladkosti, už majú milióny vzhliadnutí. Stále na nich pritom dohliadajú rodičia, ktorí pri svojich deťoch dali prednosť internetu pred kariérou modeliek či hercov. Napríklad malá Ruska žijúca na Floride má svoj kanál na Youtube s 35,5 miliónmi fanúšikov. Hlavnou postavou skečov, ktoré tu zverejňuje, je jej otec. 

Anochinová používa, ako sama priznáva, svoj mobil osem hodín denne. Na svojom instagramovom účte zverejňuje krátke filmy plné vizuálnych efektov s hudobným podmazom. Medzi jej veľké úspechy patrí video, kde ju otravuje iné dievča, zatiaľ čo ona sedí na lavici, nakupuje alebo sa hrá na počítači. V nasledujúcej scéne blogerka ťahá telo bez života zo svojej izby. "Dobre hovorí, je inteligetná a točí zaujímavé videá," myslí si jedna z jej fanúšičiek, dvanásťročná Natalja. Príležitosť, ako sa dá vplyv Lizy využiť, pochopili napríklad módne značky a za propagáciu svojich výrobkov jej platia. Liza o tom ale hovoriť nechce. "Zmenilo mi to život k lepšiemu, ale o svojich príjmoch radšej pomlčím," vraví.

FOTO Detské hviezdy z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram/anokhina_elizabeth_2007)

V Moskve vyrástli súkromné centrá, kde učia deti, ako zlepšiť prezentáciu na sociálnych sieťach a získať si čo najviac stúpencov. To priťahuje deti túžiace po internetovej sláve. "Stále čakám, kedy budem mať konečne milión sledujúcich. Pre mňa je veľmi dôležité zarábať veľa peňazí a mať veľa fanúšikov," vyhlasuje jedenásťročný žiak školy informatiky. Podľa psychologičky Viktorie Karavajevovej sa rodičia znepokojjení tým, ako ich deti vysedávajú pri počítačoch, musia naučiť prehodnotiť svoj vzťah k technológiam. Namiesto obmedzovania prístupu na internet by sa radšej mali sústrediť na obsah. Trojnásobná matka Julia priznáva, že ju prekvapila voľba videí jej detí vo veku sedem a desať rokov. "Myslela som, že sa deti rady pozerajú na Macka Pú. Ale nie, keď ich necháte surfovať na Youtube, dívajú sa na video, v ktorom niekto otvára stovky čokoládových vajíčok, aby sa dostal k hračkám," povedala. 

Viac o téme: RuskoDetiHviezda internetu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu