Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pozoruhodné zistenie o klitorise: Ženy, toto vás bude určite zaujímať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SHEFFIELD - Časopis Clinical Anatomy priniesol pozoruhodný článok, v ktorom uvádza, že masírovanie klitorisu nie je iba spúšťačom rozkoše a sexuálneho uspokojenia. Táto činnosť údajne dokáže vo veľkej miere ovplyvniť aj úspešnosť pri oplodnení a okrem toho vytvára priaznivé pH v pohlavných orgánoch žien, čím ich chráni pred ochoreniami.

Klitoris je najčastejšie označovaný iba ako zdroj sexuálneho uspokojenia žien. Vedci sa však už v minulosti pohrávali s teóriou, že tento nenápadný orgán by mohol mať vplyv aj na ženskú plodnosť, čo sa nakoniec potvrdilo. "Pri analýze pätnástich štúdií uskutočnených v rokoch 1966 až 2017 sme dospeli k záveru, že okrem potešenia vedie stimulácia klitorisu k fyzickým zmenám, ktoré podporujú úspešné oplodnenie vajíčka," vysvetlil v časopise sexuológ Roy Levin zo Sheffieldu. 

Pozoruhodné zistenie o klitorise:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Podľa neho totiž stimulácia tohto orgánu zväčšuje priechod, ktorým vstupujú do tela ženy spermie. Masírovanie klitorisu uvoľňuje vaginálne napätie, ktoré bráni vniknutiu spermií do maternice. Zároveň prekrvuje pohlavné orgány, zvyšuje vlhkosť pošvy a pozitívne vplýva na jej pH. Toto všetko napomáha nielen reprodukcii, ale zároveň chráni ženy pred ochoreniami. Odborník však poznamenal, že reprodukčný účel tohto orgánu nie je o nič dôležitejší ako ten sexuálny. 

Muži, ktorí pozeráte porno, pozor! TOTO nikdy so svojimi partnerkami nerobte

Mimochodom, prvá zmienka o klitorise sa v západnej literatúre objavila už v roku 1545. Vtedy sa však predpokladalo, že slúži na močenie. V roku 1559 ho taliansky profesor anatómie Realdo Colombo opísal ako "sídlo ženskej radosti", hoci s tým nesúhlasili viacerí muži. Dokonca sa tvrdilo, že klitoris nemá žiadnu funkciu a že u zdravých žien ani neexistuje.

Levin zverejnením výsledkov výskumu zároveň dáva do povedomia zmrzačovanie ženských pohlavných orgánov a ženskú obriezku, ktorá je vykonávaná v mnohých komunitách najmä v Afrike, Ázii a na Blízkom východe. Často sa používa na odrádzanie dievčat a žien od predmanželského alebo mimomanželského sexu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pritom potvrdila, že takéto zákroky nemajú žiadne zdravotné benefity, spôsobujú iba utrpenie a v mnohých prípadoch aj smrť. Ženská obriezka zároveň spúšťa traumy, ktoré môžu neskôr komplikovať oplodnenie. 

Viac o téme: VagínaKlitorisŽenská obriezka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu