Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Laser odhalil v lese tajuplný objav: Nečakal som, že to bude až taká bomba!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Travel Beans)

GLUCESTER - Anglický les Forest of Dean už dlho ukrýval tajuplné mohyly v tvare kruhu. Pozostatky pamätníkov, ktoré siahajú do doby bronzovej, boli ale odhalené vďaka laserovej technológii LiDAR len nedávno. Táto technológia napríklad pomohla v minulosti odhaliť mayské pamiatky v guatemalskej džungli.

Les v anglickom grófstve Gloucestershire možno nie je až taký zaujímavý ako džungľa v Guatemale, no pre archeológov je jednoznačne vzácny. "Bolo to veľmi vzrušujúce. Čakal som, že s laserovou technológiou odhalím nové veci, ale nečakal som, že to bude taká bomba," uviedol archeológ Jon Hoyle, ktorý kruhové mohyly objavil. 

Spočiatku sa domnieval, že nález pochádza z čias druhej svetovej vojny. Ďalší výskum však odhalil, že štruktúra je oveľa staršia. Vznikla medzi rokmi 2500 a 1500 pred naším letopočtom, teda v dobe bronzovej. Išlo o obdobie britskej histórie, keď sa vo výrobe nástrojov postupne začal používať bronz namiesto kameňa. 

Laser odhalil v lese
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Travel Beans)

Doposiaľ nie je známe, na čo takéto mohyly slúžili. Sú to nízke kruhové násypy zeme a kameňa. V mohyle vo Forest of Dean sa nachádzali aj hroby, nie je však pravdepodobné, že stavba slúžila primárne na tento účel. Archeológovia sa domnievajú, že sa v nej organizovali rôzne slávnosti, o čom svedčia stopy po ohni, ktoré sa tiahnu po okrajoch mohýl.

Mohyla vo Forest of Dean je široká 25 metrov. Aj napriek tomu, že vedci podobné mohyly našli už v minulosti, ide o veľmi vzácny objav. Presná lokalita nie je známa, vedci však predpokladajú, že sa nachádza blízko dedinky Tidenham. Pri odhaľovaní pamiatok expertom pomohla technológia LIDAR, ktorá vytvára laserové lúče a meria svetlo, ktoré sa odráža späť.

Viac o téme: LesAnglicko MohylaArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu