Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Mexickí archeológovia objavili vyše 800 kostí: Objasnili dávnu záhadu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MEXIKO - Paleontológovia v Mexiku objavili vyše 800 kostí najmenej štrnástich mamutov, ktorí v oblasti žili pred viac ako 14 000 rokmi. Boli vo veľkých jamách, ktoré k lovu týchto mohutných bylinožravcov vykopali pravekí ľudia. O nevídanom objave pri meste Tultepec na okraji metropoly Mexika informoval ešte minulý týždeň mexický Národný ústav pre antropológiu a históriu (INAH).

Jamy boli hlboké 1,7 metra, široké 22 metrov a vedci v nich objavili 824 mamutích kostí, vrátane ôsmich lebiek či 11 lopatiek, a pozostatky ďalších dvoch druhov, ktoré odvtedy v Amerike vymreli - tiav a koní. Divé kone v Amerike vyhynuli pred 13 000 až 11 000 rokmi a ako domestikované zvieratá sa do Nového sveta dostali až s kolonizátormi z Európy. Vek kostí sa vedcom podarilo určiť pomocou jemnej vrstvy usadenín zo sopečného popola, ktorý vyvrhla sopka Popocatépetl pri erupcii pred 14 700 rokmi. 

Mexickí archeológovia objavili vyše
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Objav podľa národného koordinátora INAH pre archeológiu Pedra Sáncheza dokazuje, že ľudia na území dnešného Mexika lovili mamuty cielene pomocou pascí. Skupina 20 až 30 lovcov vydesila stádo pochodňami a vetvami a oddelila od neho jedinca, ktorého potom hnala do pripravených jám, opisuje loveckú techniku ​​archeológ Luis Córdoba Barradas. Nález podľa odborníkov borí doterajšiu predstavu o zvykoch stredoamerických lovcov, u ktorých sa predpokladalo, že v uvedenom období veľké cicavce zabíjali, len keď uviazli v bažine.

Viac o téme: ObjavKostiLovciMexikoMamuti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu