Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V pondelok sa tešte na jedinečné vesmírne divadlo: Krátko popoludní pozerajte na Slnko!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/USA Today)

WASHINGTON - Astronómovia čakajú na mimoriadne vzácny úkaz - prechod Merkúru popred Slnko. Stane sa tak už budúci týždeň v pondelok. Merkúr bude viditeľný iba ako malá bodka, čo predstavuje asi pol percenta priemeru Slnka. Táto zriedkavá nebeská udalosť sa stane iba zhruba trinásťkrát za storočie.

Budúci pondelok (11. 11.) približne o pol jednej popoludní budete mať možnosť vidieť malú čiernu bodku na Slnku. Tou bodkou bude planéta Merkúr, ktorá sa presunie popred najjasnejšiu hviezdu na oblohe. Na väčšine svojich obežných dráh Merkúr prechádza buď ponad alebo popod Slnko, o to viac je preto pondelková udalosť výnimočnejšia. 

V pondelok sa tešte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/USA Today)

"Zo Zeme môžeme iba zriedkakedy vidieť, ako sa Merkúr a Venuša krížia pred Slnkom, preto ide o výnimočnú udalosť, ktorú si nechcete nechať ujsť," uviedla NASA. O 16:20 popoludní bude Merkúr tak blízko k stredu Slnka, ako to len bude možné. Ide o výnimočný jav, ktorý sa najbližšie zopakuje až v roku 2032. Dôvodom tohto prechodu je vyrovnanie obežných dráh Zeme a Merkúru, čo spôsobí, že Merkúr prejde pomedzi Zem a Slnko. 

VIDEO NASA vo vesmíre zachytila poriadne divný úkaz: Vidíte tú zlovestnú tvár aj vy?

Úkaz sa bude dať sledovať zovšadiaľ na Zemi, netreba však zabúdať na bezpečnosť. Na rozdiel od Venuše je Merkúr príliš malý na to, aby bol viditeľný voľným okom. Ak sa teda budete na Slnko pozerať cez ďalekohľad alebo teleskop, použite slnečný filter. V opačnom prípade si môžete poškodiť zrak. 

Viac o téme: VesmírSlnkoMerkúrNebeské divadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu