Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Turisti na poslednú chvíľu zmenili trasu: Narazili kvôli tomu na hrôzostrašný objav

Mŕtvolu našli vpravo od ruksaka Zobraziť galériu (2)
Mŕtvolu našli vpravo od ruksaka (Zdroj: Facebook/California Mountaineering Group)

SIERRA NEVADA - Keby sa dvaja turisti zo San Diega pri výstupe na vrchol hory Mount Williamson v Kalifornii neodklonili od svojej trasy, nikdy by nenarazili na strašidelný nález ukrytý medzi skalami. Ide o pozostatky tiel, ktoré už skúmajú forenzní technici. Tí hľadajú možné asociácie s nezvestnými osobami, ktoré zmizli v tejto oblasti v minulých rokoch.

Výstup Brandona Follina (22) a jeho kamaráta Tylera Hofera (33) na Mount Williamson v pohorí Sierra Nevada nabral neočakávaný a zároveň aj desivý zvrat. Dvojica, ktorá si chcela skrátiť výstup na druhý najvyšší vrch v Kalifornie a odklonila sa tak od trasy, náhodou narazila na pozostatky ľudského tela ukryté medzi skalami. "Neverili sme vlastným očiam. Myslel som si, že je to nejaká rekvizita a niekto nás chce nachytať," napísal mladík na Facebooku. 

Po odkrytí viacerých kameňov pod nimi objavili takmer úplne neporušenú ľudskú kostru, na ktorej boli kožené topánky a zvyšky opasku. Turisti nemali signál, a tak všetko vyfotografovali. Na núdzovú linku 911 sa dovolali až na vrchole hory. Policajti z úradu šerifa v okrese Inyo dorazili na miesto vrtuľníkom a pozostatky zobrali so sebou, aby ich mohli odovzdať vyšetrovateľom. 

Jazero, pri ktorom boli objavené ostatky
Zobraziť galériu (2)
Jazero, pri ktorom boli objavené ostatky  (Zdroj: SITA/AP/Inyo Sheriff's Department)

Forenzná antropologička Alison Gallowayová uviedla, že dĺžka času rozkladu ľudského tela je značne ovplyvnená teplotou aj výskytom hmyzu v oblasti. Čím je chladnejšie, tým dlhší je aj tento proces. Pri analýze zvyškov vždy viac pomôžu mäkké tkanivá ako kosti. Na určenie načasovania existuje celé množstvo techník. "Vlasy, ušná kosť či zub sú najspoľahlivejšími zdrojmi DNA. Vyšetrovatelia potom môžu ľahko zistiť, či sa dané hodnoty zhodujú s niekým v databáze hľadaných osôb. V tomto prípade môžu technikom pomôcť topánky a opasok nebohého," vysvetľuje profesor Ed Green z Univerzity v Kalifornii.

Hovorkyňa kancelárie šerifa Carma Roperová informovala, že vyšetrovatelia preskúmali zoznamy všetkých nezvestných osôb v tejto oblasti. Patrí sem napríklad Matthew Kraft z Connecticutu, ktorý sa nevrátil z lyžiarskeho treku tento rok vo februári. Matthew Greene z Pensylvánie bol zas naposledy videný v oblasti Mammoth Lakes v roku 2013. "Ak ešte niekto pozná nejakú inú osobu, ktorá zmizla v tejto lokalite, mal by nás kontaktovať," vyzvala verejnosť Roperová.

Policajti tiež tvrdia, že k úmrtiu pravdepodobne nedošlo cudzím zavinením, ale zrejme išlo o nehodu. Follin a Hofer sú ale skeptickí. V lebke totiž videli vybitý zub, čo naznačuje, že zosnulý sa krátko pred smrťou s niekým bil. Vyšetrovanie stále pokračuje.

Viac o téme: TuristiKaliforniaMŕtvolaObjav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu