Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Po 70 rokoch možno rozlúsknu jednu z najväčších záhad: Prípad Somertonského mŕtveho muža

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Somerton Man: 70 Years On)

ADELAIDE - Prípad mŕtveho muža nájdeného na Somertonskej pláži v austrálskom Adelaide je obrovskou záhadou už takmer sedemdesiat rokov. Celý tento čas zamestnával mnohých vyšetrovateľov, ale žiadna stopa vedúca k objasneniu jeho identity a príčiny úmrtia sa neukázala ako tá správna. Svetlo do starého prípadu možno vnesie exhumácia tela, ktorú len nedávno schválila miestna prokuratúra.

Prípad tzv. Somertonského muža patrí k tým najzáhadnejším nevyšetreným vraždám v Austrálii. Začal sa písať v decembri v roku 1948. Vtedy našli v Somertone na predmestí Adelaide mŕtvolu muža, ktorého sa doteraz nepodarilo identifikovať.

Po dlhodobom bezvýslednom pátraní sa vyšetrovatelia v minulosti obrátili aj na FBI a Scotland Yard, no zubné záznamy nájdeného muža sa nezhodovali s nikým, kto bol v tom čase vedený v databázach týchto organizácií. Prípadom sa začal znovu v roku 2009 zaoberať profesor Derek Abbott z Univerzity v Adelaide, ktorý požiadal o exhumáciu pozostatkov uložených na cintoríne West Terrace v Adelaide. Prokurátorka jeho žiadosti vyhovela až teraz, a tak sa opäť po rokoch na verejnosti diskutuje o záhadných okolnostiach tohto prípadu. 

VIDEO Po 70 rokoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Somerton Man: 70 Years On)

K čomu sa vlastne vyšetrovatelia dopátrali?

Mŕtvy neznámy mal na sebe oblek a okrem jednej cigarety sa nič iné pri ňom nenašlo. Odstrihnuté boli aj štítky z jeho oblečenia. Až po dôkladnej prehliadke našli policajti na páse nohavíc tajné vrecko, v ktorom bol kúsok papiera s nápisom v perzštine "Tamám shud", čo v preklade znamená "ukončené". Neskôr odborníci zistili, že ide o ústrižok z kópie knihy poézie z 12. storočia od Rubaiyata Omara Khayyama.

Po zverejnení informácie sa vyšetrovateľom ozval istý muž a priniesol im spomínanú knihu s chýbajúcim ústrižkom. Tvrdil, že bola pohodená v bratovom aute, ktoré mal zaparkované iba kúsok od miesta, kde našli mŕtvolu. Vyšetrovatelia objavili v knihe šifru, z ktorej sa dalo identifikovať iba telefónne číslo. Dostali sa tak k zdravotnej sestre Jessice Thomsonovej, ktorá žila práve v Somertone iba 400 metrov od pláže. Ako sa však ukázalo, išlo o falošnú stopu. Žena totiž vypovedala, že knihu požičala istému Alfredovi Boxhallovi zo Sydney a ten jej ju nikdy nevrátil späť. Polícia krátko nato zistila, že Boxhall žije a dokonca mal aj úplne nepoškodenú kópiu knihy. 

VIDEO Po 70 rokoch
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Somerton Man: 70 Years On)

Neskôr pripustili, že Somertonský záhadný muž mohol byť aj sovietsky špión. Nielenže sa ho stále nepodarilo identifikovať, ale rovnako záhadná ostáva aj príčina jeho úmrtia, hoci viacerí experti sa domnievajú, že ho pravdepodobne spôsobilo požitie neidentifikovateľného jedu.

Dlhoročné úsilie spravodajcov, vyšetrovateľov a v súčasnosti aj crackerov zatiaľ nerozlúsklo záhadnú šifru. Svetlo do vyšetrovania by mohla nakoniec vniesť spomínaná exhumácia. Profesora Abbotta, ktorý o ňu požiadal, vedie v prípade aj jeho osobný záujem. Existuje totiž podozrenie, že jeho manželka je vnučka Somertonského muža.

Viac o téme: AustráliaOdložený prípadZáhadaSomertonský muž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu