Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Archeológovia mali rozlúštiť záhadu zániku prvej európskej civilizácie: Veď oni vôbec nezanikli!

Knossos na Kréte Zobraziť galériu (3)
Knossos na Kréte (Zdroj: Getty Images)

KNOSSOS - Vedci rozlúskli záhadu zániku prvej európskej civilizácie. Minojci žili na ostrove Kréta medzi rokmi 2700 a 1450 pred naším letopočtom. Experti doposiaľ netušili, kam sa táto civilizácia stratila. Domnievali sa len, že ich vyhubil výbuch sopky. Vďaka starovekým tabuliam však konečne odhalili jej osud.

Minojci žili na Kréte, kde stavali obrovské poschodové paláce, vytvárali detailné umelecké diela a používali starodávne písmo. Ich zánik zmiatol väčšinu archeológov, ktorí predpokladali, že ich vyhubenie zapríčinil silný výbuch sopky, cunami alebo zemetrasenie. Až objavené starodávne tabule konečne odhalili, čo sa v skutočnosti stalo s prvou európskou civilizáciou. Naznačujú, že Minojci vôbec nezmizli.

Archeológovia mali rozlúštiť záhadu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ich najstaršie písmo - hieroglyfy - sa na Kréte objavilo v dobe bronzovej. Nasledovalo sylabické, tajomné písmo Linear A, ktoré je jedným z najstarších na svete a doposiaľ ho nikto nedokáže rozlúštiť. Lenže tabule, ktoré sa našli v minojskom meste Knossos okolo roku 1450 pred naším letopočtom, sú písané iným písmom - takzvaným Linear B. Takto kedysi písali Gréci a Mykénčania. To naznačuje, že o nástup písma Linear B do civilizácie Minojcov sa postarali Mykénčania, ktorí zaútočili na Krétu. Experti tvrdia, že boje by nedokázali vyvraždiť celú civilizáciu, no mohlo dôjsť ku zmene písma. Civilizácia preto s najväčšou pravdepodobnosťou nevyhynula, len zmenila písmo. 

Tabuľa s písmom Linear B
Zobraziť galériu (3)
Tabuľa s písmom Linear B  (Zdroj: Getty Images)

Teória o explózii sopky nebola úplne vedľa, pretože existujú dôkazy o veľkom výbuchu Thery na neďalekom ostrove Santorini v roku 1600 p.n.l. Erupcia ale podľa archeológa Colina Macdonalda z Britskej školy v Aténach nemala na Knossos priamy vplyv. "Palác, ktorý bol vybudovaný v nadmorskej výške sto metrov nad morom, nezasiahlo nijaké zemetrasenie ani vlna cunami," uviedol. Hlavnou príčinou e skôr vymiznutie náboženskej autority v civilizácii. "Mohlo sa to prejaviť v miestnych povstaniach a pri pálení administratívnych budov elity," myslí si Macdonald. To by vysvetľovalo, prečo si Minojci osvojili nové písmo a zmenili svoje pohrebné rituály. 

Viac o téme: KrétaCivilizáciaMinojci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu