Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Inžinier v roku 1900 predpovedal, ako bude vyzerať dnešný svet: PREDPOVEDE, ktoré sa splnili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Už v roku 1900 ľudia premýšľali o ďalekej budúcnosti a vytvárali prognózy. Jedným z nich bol americký inžinier John Elfreth Watkins Jr., ktorý v tom čase publikoval článok obsahujúci jeho predpovede na nasledujúcich sto rokov. Predpokladal napríklad, že o niekoľko desaťročí už budú telefóny na celom svete bezdrôtové. A nemýlil sa.

Otázka, ako bude svet vyzerať o sto rokov, zaujímala už ľudí v 19. storočí. V magazíne "The Ladies‘ Home Journal" publikoval inžinier Watkins Jr. svoje predpovede, ktoré sa podľa neho mali splniť do roku 2000. Možno vás prekvapí, koľko z nich sa stalo skutočnosťou.

1. Ľudia uvidia celý svet

Existoval predpoklad, že raz budú ľudia prepojení po celom svete prostredníctvom kamier a obrazoviek. V podstate ide o internet, ktorý dnes veľmi dobre poznáme. 29. októbra 1969 sa študent Charley Kline pokúsil odoslať cez internet slovo "heslo". Predtým, než počítač skolaboval, odoslal len prvú časť slova. O niečo neskôr v ten deň sa Klinovi podarilo poslať celé slovo. Dnes je internet podstatne zložitejší a komplexnejší. 

Inžinier v roku 1900
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Neviditeľné svetelné lúče

Na prelome 19. a 20. storočia ľudia verili, že vďaka tejto metóde bude lekár schopný vidieť a skenovať pulzujúce srdce či iné orgány. A taktiež že budú lekári schopní orgán vyfotografovať a snímku zväčšiť. Aj táto Watkinsova predpoveď sa naplnila, reč je totiž napríklad o ultrazvku. 

3. Hotové jedlá

Watkins vo svojom článku tiež teoretizoval tom,  že o sto rokov si budeme môcť v obchodoch kúpiť hotové jedlá. Dnes samozrejme vieme, že toto je realita a svet je plný hotových jedál, ktoré môžeme okamžite servírovať a konzumovať. 

Inžinier v roku 1900
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

4. Telefóny po celom svete budú bezdrôtové

Medzi ďalšie splnené predpovede patrí tá o bezdrôtových telefónoch. Už v roku 1908 bol vydaný americký patent na bezdrôtový telefón pre Nathana Stubblefielda z Kentucky. Patent na prvý bezdrôtový telefón v podobe, v akej ho poznáme dnes, bol vydaný až v roku 1969.

5. Horúci a studený vzduch a voda

Týmto pojmom mal Watkins na mysli kúrenie a klimatizáciu, ktorú jednoducho zapnete z pohodlia vašich domovov a viete si tak ochladiť, resp. zohriať vzduch. Rovnako spomína aj možnosť pustiť si teplú a studenú vodu. 

Inžinier v roku 1900
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

6. Zelenina vypestovaná elektrinou

"Farmár zmení zimu na leto a noc na deň," píše sa v článku. Využitie elektriny v poľnohospodárstve nie je v dnešnej dobe nijakou novinkou. Vďaka tomu môžete napríklad aj na Slovensku vypestovať exotické plody. 

7. Angličtina sa stane celosvetovo rozšíreným jazykom

Hoci anglicky nerozpráva najviac obyvateľov na svete, ide o bežne používaný jazyk takmer kdekoľvek, kam prídete. Je to akoby neoficiálny jazyk sveta. Nehovoriac o tom, že vo väčšine škôl ide o povinný cudzí jazyk, ktorý sa učia už malé deti.

8. Čierne, modré a zelené ruže

Vo vtedajšej dobe to mohla byť mimoriadne futuristická myšlienka, no dnes vieme, že zohnať čierne či modré ruže nie je príliš ťažké. Internet je plný tipov a trikov, ako si podobné ruže môžete vypestovať hoc aj doma. 

Inžinier v roku 1900
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

9. Hrach veľký ako repa

Je ťažké usúdiť, akej veľkosti bol hrach v dobe, keď Watkins písal svoje predpovede. No dôležité je podotknúť, že sa nezmenila len veľkosť hrachu, ale aj cukrovej trstiny. Tá v súčasnosti produkuje dvakrát viac cukru než v 19. storočí.

10. Američania budú vyšší

Watkins sa domnieval, že Američania budú o sto rokov vyšší o tri až päť centimetrov a priemerne sa dožijú päťdesiat rokov. Pravdou je, že za posledné storočie sa výška Američanov zvýšila približne o päť centimetrov, nehovoriac o výrazne zvýšenej priemernej dĺžke života.

Viac o téme: Predpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu