Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prelomový výskum: Tieto pohyby majú na naše myslenie prekvapivý efekt

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Keď sa rozhodnete preskúmať akúkoľvek kanceláriu, spozorujete šťukanie pier o stôl, nervózne poklepávanie nohou o podlahu či ľudí hrajúcich sa s vlasmi. Vedci zistili, že podobné správanie sa prejavuje aj u myší. Dochádza k nemu v momente, keď sa musia sústrediť.

"Zdanlivo zbytočné pohyby, medzi ktoré patrí hranie sa s perom alebo nekoordinovaný pohyb nohami majú hlboký a rozšírený vplyv na mozgovú aktivitu myší," uviedla neurovedkyňa Anne Churchlandová z newyorského laboratória Cold Spring Harbor.

Dvadsať šialených faktov zo života, o ktorých ste zaručene netušili: Už ten tretí vás šokuje!

Vedci zatiaľ netušia, čo táto mozgová aktivita znamená, ale jednou z možností je, že pohyby tela môžu skutočne ovplyvňovať myslenie. Vycvičili niekoľko myší na to, aby olízali trysku, z ktorej sa objaví záblesk svetla alebo sa svetlo úplne rozsvieti. Pri plnení úlohy myši čakali na signál. Keď sa sústredili na svoju prácu, výskumníci použili niekoľko metód na sledovanie správania mozgových buniek hlodavcov. Videokamery a senzory pod myšami neustále zaznamenávali ich pohyby. Vedci zistili, že myši krútili nosmi, švihali fúzami a prepletali zadnými labkami, pričom sa neustále sústredili.

Prelomový výskum: Tieto pohyby
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

To všetko sa objavilo aj v zázname aktivity ich mozgových buniek. Experti píšu, že tieto pohyby odrážajú neznáme priority zvierat. Jednou z možností je, že pohyby tela môžu úzko súvisieť s procesom myslenia.

Viac o téme: MyšVýskumMyslenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu