Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mužovi (74) na hlave vyrástol roh: Keď zistíte, prečo, začnete si dávať poriadny pozor

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

SAGAR - S veľmi zriedkavým druhom benígneho nálezu sa stretli lekári v nemocnici v indickom meste Sagar, keď do ambulancie zavítal muž s rohom na hlave. V jeho prípade išlo o dôsledok úrazu, ktorý utrpel pred piatimi rokmi. Lekári však tvrdia, že podobné útvary môžu vznikať aj po nadmernej radiácii a slnení.

Sedemdesiatštyriročný bezradný farmár Shyam Lal Yadav z dediny Rahli vyhľadal nedávno lekársku pomoc. Na hlave sa mu totiž po úraze, ktorý utrpel pred piatimi rokmi, vytvoril útvar podobný diabolskému rohu. Najskôr išlo len o drobný výrastok, ktorý mužovi neprekážal a holič mu ho dokonca raz zmenšil strojčekom. Časom sa však útvar zväčšil, až nakoniec dorástol do výšky desať centimetrov. Jeho základnou zložkou bol keratín, ktorý je bežnou súčasťou nechtov a vlasov.

Mužovi (74) na hlave
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Lekári Yadava vyšetrili a rozhodli sa, že roh sterilnou britvou z jeho hlavy odstránia. Momentálne sa už zotavuje po zákroku. "Z lekárskeho hľadiska sa tento typ zriedkavého nádoru nazýva mazový roh alebo roh diabla," uviedol lekár Gajbhiye s tým, že sa môže vytvoriť aj v dôsledku radiácie alebo nadmerného slnenia. Ide prevažne o benígne lézie, ktoré ale môžu mať malígny základ. Liečba preto býva rôzna. Niekedy končí chirurgickým zákrokom, inokedy si vyžaduje aj rádioterapiu alebo chemoterapiu. 

Mužovi (74) na hlave
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V prípade Shyama biopsia potvrdila, že ďalšia liečba nie je potrebná a desať dní po zákroku mohol opustiť nemocnicu. O prípade informoval časopis International Journal of Surgery.

Viac o téme: IndiaRohNádor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu