Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Beriete si so sebou na toaletu mobil? Veľká chyba! Po TOMTO s tým okamžite prestanete

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Nedávna štúdia odhalila, že viac ako polovica ľudí používa na záchode mobil. Lekári však varujú, že používanie telefónu na toalete môže byť príčinou vzniku hemoroidov. Dôvodom je fakt, že s telefónom v ruke sa z toalety príliš neponáhľame a "trónime" tam oveľa dlhšie, než je potrebné.

Aj keď pre niekoho predstavuje mobilný telefón skvelý spôsob, ako využiť čas na WC počas vykonávania potreby, má to zdravotné mínusy. Lekári tvrdia, že ľudia, ktorí si na záchod nosia mobil, sú náchylní na hemoroidy. S telefónom v ruke totiž nemáme potrebu opúšťať záchod tak skoro ako bez neho. Dlhšie sedenie na toalete zvyšuje tlak v žilách konečníka, čo vedie k výskytu hemoroidov. 

Beriete si so sebou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Je ťažké presne zistiť, koľko ľudí trpí hemoroidmi, pretože mnohí to taja," hovorí všeobecná lekárka z Londýna Sarah Jarvisová. Odborníci vo všeobecnosti neodporúčajú používanie mobilných telefónov na WC. "Radšej sa sústreďte na príjem vlákniny, dodržujte pitný režim a pravidelne cvičte. Mobil nechajte v inej miestnosti, nenoste ho so sebou na záchod," radí Jarvisová. 

Beriete si so sebou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalším aspektom, ktorý stojí za zváženie, je prenos baktérií z toalety na telefón. Na záchodovej doske sa totiž nachádzajú baktérie iných ľudí, rovnako aj na splachovači či dverách. Tieto baktérie môžu byť čímkoľvek, od norovírusu po salmonelu. Je dôležité vedieť, že k prenosu baktérií dochádza aj prostredníctvom toaletného papiera, preto je lepšie dvakrát popremýšľať, či sa na záchod vyberiete s telefónom v ruke. 

Ak predsa len bez neho neviete vydržať ani tam, skúste tento trik od doktorky Jarvisovej. "Telefón držte v ľavej ruke a tou rukou sa nedotýkajte ničoho iného. Pravou rukou si utrite zadok, spláchnite a otvorte dvere, aby ste vyšli z toalety. Vložte telefón do vrecka alebo kabelky a obe ruky si umyte." 

Viac o téme: MobilTelefónToaletaHemoroidy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu