Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Kamera na dne rieky zachytila monštrum: Zoológovia odhalili jeho pôvod

(Zdroj: Twitter/Ness Fishery Board)

EDINBURGH - Najznámejšia škótska príšera Nessie stále priťahuje pozornosť verejnosti. Za celé desaťročia vzniklo množstvo fotografií, ktoré údajne zachytávajú jej podobu. Obrázky časom vystriedali videá a to posledné vydala pred dvomi týždňami Rada pre rybné hospodárstvo rieky Ness. Jeho autorom sa na dne rieky podarilo zachytiť obrovské monštrum, ktoré zoológovia už medzičasom identifikovali.

Rada pre rybné hospodárstvo zachytila svojou kamerou umiestnenou na dne rieky Ness obrovského, približne deväť metrov dlhého štíhleho tvora. A keďže ide o tok, ktorý ústí do jazera Loch Ness, zábery vyvolali ďalšiu teóriu o existencii legendárnej príšery. "Buďme úprimní. Keď uvidíš niečo veľké v tvare úhora na dne tejto rieky, prvá vec, na ktorú myslíš, je Nessie," uviedli na Twitteri autori videa.

Kamera je umiestnená na tomto mieste kvôli pozorovaniu sladkovodných rýb. Richard Freeman z centra Fortean Zoology, ktorý sa pokúša vyriešiť tisícročné tajomstvo príšery, je presvedčený o tom, že na záberoch je úhor. "Niektoré jedince narastú až do dĺžky deväť metrov. Takže reči o monštre nie sú vôbec prehnané," povedal. Existenciu lochnesky v tomto prípade poprel aj správca oficiálneho registra Loch Ness Gary Campbell. "Vieme, že Nessie nemôže byť prehistorické monštrum. Z tohto obdobia by nič neprežilo. Video zachytilo úhora alebo gigantickú rybu." 

VIDEO Neďaleko priehrady plávalo záhadné vodné monštrum: Takéto rozuzlenie by ste nečakali

Takéto stanoviská potvrdila aj štúdia uskutočnená na Novom Zélande, počas ktorej medzinárodný tím vedcov študoval DNA vody odobratej z jazera Loch Ness. Vzorky potvrdili prítomnosť 15 druhov rýb a 3 000 druhov baktérií. Podľa šéfa výskumného tímu, profesora Neila Gemmella, z výsledkov zároveň vyplýva, že v jazere sa nachádza značné množstvo úhorov. "Naše údaje síce nedefinujú ich veľkosť, ale môže ísť aj o obrovské živočíchy. Takže ak aj ľudia niekedy uvideli v jazere niečo veľké, mohol to byť práve úhor," poznamenal Gemmell. Mikko Takala, ktorý pátra po  Nessie už 27 rokov, je ale presvedčený o tom, že spomínané video je vynikajúcim dôkazom o jej existencii. 

Viac o téme: LochneskaLoch nessNessieúhor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu