Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedci viac ako rok skúmali mŕtvoly a zistili niečo absolútne nečakané

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Podľa nového výskumu vedcov z Austrálskeho centra pre tafonomický a experimentálny výskum nie sú mŕtve ľudské telá po smrti tuhé a nehybné. Proces rozkladu je údajne sprevádzaný pomerne aktívnym pohybom najmä počas prvého roka. O pozoruhodné výsledky svojej štúdie sa jej autori plánujú podeliť s verejnosťou už čoskoro.

Austrálski vedci pozorovali, čo sa deje s ľudským telom po smrti. Počas sedemnástich mesiacov sledovali telá nebožtíkov každých tridsať minút a zistili, že aj v tomto období vykazuje ľudské telo značnú dávku aktivity a hýbe sa. 

Matka utrpela šok: Pred mesiacmi identifikovala synovu mŕtvolu, teraz jej zaklopal na dvere!

Odborníci už predtým vedeli, že po smrti dochádza k určitým pohybom tela. Aktivita po viac ako ročnom odchode na druhý svet ich však naozaj prekvapila. Podľa nich sa tak deje v dôsledku vysychania maziva. "Zistili sme, že pohyby prichádzajú od ramien a pokračujú smerom nadol," uviedla členka tímu Alyson Wilsonová s tým, čoskoro prezradia viac detailov. 

Vedci viac ako rok
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci v tejto štúdii nadviazali na predchádzajúci výskum zameraný na pozorovanie rozkladu ľudského tela počas šiestich mesiacov po úmrtí. "Tento výskum môže v budúcnosti pomôcť forenzným technikom pri vyšetrovaní trestných činov alebo katastrof. Je to dôležité pre obete a ich rodiny. Akokeby výsledky týchto pozorovaní pomáhali obetiam prehovoriť a pomôcť vyšetrovaniu," dodala Wilsonová. Výsledky štúdie publikoval časopis Forensic Science International: Synergy. 

Viac o téme: VýskumSmrťMŕtvola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu