Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Žena po použití krému proti vráskam upadla do kómy: Na TÚTO kozmetiku si dávajte pozor!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SACRAMENTO - Pohotovostnú ambulanciu v v kalifornskom meste Sacramento navštívila 47-ročná žena, ktorá sa sťažovala na znecitlivenie v tvárovej časti a končatinách. Jej stav sa časom zhoršil. Lekárom sa nepodarilo odhaliť príčinu neutíchajúcich problémov až do chvíle, kým nepreskúmali pacientkin pleťový krém.

Na znecitlivenie v tvári, v rukách, ako aj problémy s artikuláciou a chôdzou sa na pohotovosti sťažovala nemenovaná Američanka. Napriek úsiliu lekári nezistili, čo jej problémy spôsobuje. Zdravotný stav pacientky sa v priebehu niekoľkých týždňov zhoršoval a upadla do čiastočne komatózneho stavu. Zdravotníci neskôr zistili, že spúšťačom komplikácií bola zvýšená hladina metylortuti. Tá prenikla do tela ženy z krému proti vráskam Pond´s dovezeným z Mexika, ktorý používala.

Žena po použití krému
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vyšetrovanie neskôr potvrdilo, že výrobca neurobil chybu a nebezpečná toxická látka napádajúca nervový systém bola do výrobku pridaná niekým iným. Žena je stále v polokomatóznom stave. Ide o prvý prípad otravy metylortuťou z kozmetického prípravku. Kompetentní teraz vyzývajú zákazníkov, aby boli pri výbere kozmetických prípravkov opatrnejší. "Vyzývame verejnosť, aby sa vyhla používaniu kozmetiky dovážanej z Mexika. Obava z kontaminácie touto mimoriadne nebezpečnou látkou pretrváva aj naďalej," varuje miestny úrad na ochranu zdravia Sacramento County Public Health.

Na kozmetiku na FOTO si dajte pozor! Inak vám hrozí dusenie, otrava či alergická reakcia

Úrady zároveň zverejnili zoznam možných príznakov od ťažkostí so sústredením cez stratu pamäti, triašku, bolesti hlavy až po úzkosť. U detí sa môže otrava prejaviť aj ružovým zafarbením rúk a nôh, odlupujúcou sa pokožkou, nadmerným slintaním, smädom a podráždenosťou. Za posledných deväť rokov došlo k viac ako 60 otravám spojeným s chloridom ortutnatým, ktorý je považovaný za menej toxickú formu ortuti. Nachádzal sa najmä v neoznačených pleťových krémoch, ktoré sa zvyčajne predávajú v menších obchodoch alebo na internete. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu