Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Archeológovia mali objaviť mesto, v ktorom sa prechádzal Ježiš po tom, ako vstal z mŕtvych!

Emmaus Zobraziť galériu (3)
Emmaus (Zdroj: Getty Images)

TEL AVIV - Izraelský profesor pravdepodobne objavil mesto zvané Emmaus. Ide o biblické mesto staré viac ako 2200 rokov, v ktorom sa údajne zjavil Ježiš dvom apoštolom po tom, čo bol ukrižovaný. Nachádza sa sedem kilometrov od Jeruzalemu. Otázkou aj napriek veľkolepému objavu zostáva, či ide skutočne o Emmaus.

Archeológovia tvrdia, že objavili ruiny mesta Emmaus, ktoré je spájané so vzkriesením Ježiša Krista. Práve na tomto mieste ho po ukrižovaní údajne videli dvaja okoloidúci apoštoli. Mestské opevnenie sa nachádza v Kiriath-Jearime, kopci na okraji Abu Ghost neďaleko posvätného mesta. 

Kiriath-Jearim
Zobraziť galériu (3)
Kiriath-Jearim  (Zdroj: Youtube/tomaszszczesniak1)

Masívne múry helenistického opevnenia pravdepodobne postavil generál seleukovskej armády Bacchides, ktorý v roku 160 pred Kristom zabil kňaza a židovského vodcu Judáša Maccabeeho. V Biblii je uvedené, že Emmaus je opevneným mestom a nachádza sa sedem kilometrov od Jeruzalema. To zodpovedá polohe Kiriath-Jearime a kopca Abu Ghost. Profesor Izral Finkelstein z Univerzity v Tel Avive je presvedčený, že kopec spoločne s dedinou tvorí spomínané mesto. Na druhej strane, profesor starodávnej histórie Benjamin Isaac ale varuje, že v blízkosti sa nachádzajú najmenej dve ďalšie mestá, ktoré by mohli byť Emmausom. 

Archeológovia mali objaviť mesto,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Dôležitosť tejto lokality a jej dominantné postavanie nad Jeruzalemom sa neustále prejavuje v čase. V ôsmom storočí pred naším letopočtom, potom znova v helenistickom období a aj počas židovskej vzbury," vyhlásil Finkelstein. Jeho výskum týkajúci sa mesta Emmaus je podrobne opísaný v odbornom časopise Nové štúdie v archeológii Jeruzalema. 

Viac o téme: JežišUkrižovanieEmmausKiriath-Jearinm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu