Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prevratný objav: Pod Európou sa ukrýva stratený kontinent, v týchto krajinách ho môžete nájsť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AUSTIN - Podľa posledných zistení geológov patrí väčšina horských pásiem roztrúsených v južnej Európe k zvyškom zaniknutého kontinentu Veľká Adria. Po rokoch bádania a medzinárodnej spolupráce sa im podarilo zadefinovať tektonickú históriu tohto regiónu. Vedecký tím publikoval svoje pozoruhodné zistenia v časopise Gondwana Research.

Geologický vývoj južnej časti Európy od obdobia triasov bol vždy predmetom dohadov a nejasností. Vedci už nejaký čas všeobecne poznajú tektonickú históriu regiónu, podrobnejšia analýza ale prišla až teraz. Podarilo sa im totiž odhaliť detaily posledných 240 miliónov rokov tektonickej histórie regiónu. Model ukazuje, ako sa pevnina prvýkrát oddelila od dnešného Španielska, južného Francúzska a severnej Afriky, čím vznikol nový kontinent, ktorý geológovia nazvali Veľká Adria. Ale keďže sa skalné platne planéty naďalej pohybovali, tento kontinent sa zrútil do niekoľkých tlmiacich zón a ponoril sa do hlbín zemského plášťa. Zvyšky, ktoré zostali na povrchu, neskôr tvorili súčasť pohorí pozdĺž Talianska, Turecka, Grécka, v Alpách a na Balkáne. Niekoľko častí kontinentu sa však vyhlo tomuto pomalému zániku a skončili ako relikvie Veľkej Adrie. Dnes sú roztrúsené od Benátok po Turín a v chorvátskom regióne Istria. Ak teda plánujete stráviť dovolenku v tomto regióne, tak ju vlastne strávite na stratenom kontinente. 

Prevratný objav: Pod Európou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Opätovné mapovanie geologického vývoja v Stredomorí predstavovalo vždy vážne problémy. "Stredomorie je jeden veľký chaos," hovorí Robert Stern z Texaskej univerzity. V tomto chaotickom regióne vraj niekoľko geológov už predtým našlo náznaky existencie strateného kontinentu, ale vždy chýbali kľúčové detaily. Jeho zvyšky sú totiž rozmiestnené v približne tridsiatich krajinách. Každá z nich už mala nejaký vlastný model, mapy, techniky prieskumu a zavedenú terminológiu. Stratený kontinent mal v literatúre dokonca celé množstvo možných názvov. Výskumníci preto strávili desať rokov zbieraním geologických a geofyzikálnych údajov z celej oblasti a vkladal ich do svojho modelu pomocou softvéru GPlates, ktorý nakoniec umožnil podrobnejšiu vizualizáciu a definovanie tektonických systémov. Dôkladný proces tak konečne odhalil chýbajúce kapitoly v pátraní po častiach Veľkej Adrie. V horách geológovia zhromaždili dostatok dôkazov a našli tam rudy, kovy a minerály, ktoré boli rozštiepené práve tektonickou platňou. 

Prevratný objav: Pod Európou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa doterajších zistení bola približne pred 240 miliónmi rokov Veľká Adria súčasťou superkontinentu Pangea. O 20 miliónov rokov neskôr sa odtrhla od Afriky a o ďalších 40 miliónov rokov sa oddelila od dnešného Francúzska a Španielska, aby sa stala izolovaným kontinentom. Zánik Veľkej Adrie sa začal približne pred sto miliónmi rokmi, keď sa stretla s dnešnou južnou Európou a jej časťami sa ponorila pod celú túto oblasť. Toto rozptýlenie kontinentu znamenalo, že každý kúsok mal svoju vlastnú históriu. Je však dôležité, že ak kontinenty zmiznú, majú tendenciu zanechávať stopy.

Viac o téme: PangeaStratený kontinentVeľká adria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu