Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ste počas splnu námesační: TOTO vám odkazujú experti, ktorí skúmali pradávny fenomén

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MONTREAL - Spln mesiaca je odpradávna spájaný s podivným správaním niektorých ľudí. Vedci z kanadskej University of Laval's Psychology School sa rozhodli zistiť, či môže táto fáza Mesiaca naozaj ovplyvňovať ľudské správanie a spôsobovať námesačnosť. Prekvapivými výsledkami svojej štúdie vyvrátili tvrdenia odborníkov, ktorí sa touto problematikou zaoberali pred pár desiatkami rokov.

Nočné obchôdzky v byte alebo dokonca únik von patria k najčastejším prejavom námesačnosti. Ak sa aj osobe, ktorá takto vyvádza, snažíte dohovoriť, správa sa neprítomne a nereaguje na váš hlas. Námesačných ľudí vnímame ako spiacich chodcov neovládajúcich svoje správanie, ktoré je často nebezpečné. Obzvlášť u detí musia rodičia zvýšiť opatrnosť. Námesačnosť mnohí prijali ako fakt, ku ktorému dochádza najmä v období splnu Mesiaca a málokto premýšľa nad tým, kde a prečo vlastne vzniká. Splnu už mnohí dokonca pripísali aj zvýšenú kriminalitu. Dôvodom je pravdepodobne skutočnosť, že Mesiac, ktorý ovplyvňuje prílivy a odlivy oceánov, má podobný vplyv aj na ľudský organizmus, pretože jedna z jeho základných zložiek je práve voda. 

Ste počas splnu námesační:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mýty a dohady podporila aj štúdia z roku 1987 publikovaná v časopise Journal of Emergency Medicine. Až 80 percent zdravotných sestier a 64 percent lekárov vtedy potvrdilo súvislosť medzi správaním pacientov a mesačnými fázami. Kanadskí vedci však v roku 2012 prišli s výsledkami ďalšieho výskumu. Urobili ho v dvoch nemocniciach v Montreale v období od marca 2005 do apríla 2008, kde vyhodnocovali správanie 771 pacientov. Tí navštívili pohotovostné ambulancie s bolesťou hrudníka, pričom lekári nedokázali identifikovať jej príčinu. Mnohí pacienti zároveň trpeli záchvatmi paniky, úzkosťou a poruchami nálady alebo samovražednými myšlienkami. 

Ste počas splnu námesační:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Keď vedci potom porovnali čas návštev s fázami mesiaca, tak zistili, že neexistovala súvislosť medzi výskytom zdravotných komplikácií a štyrmi lunárnymi fázami. Výnimkou bolo iba obdobie tzv. poslednej štvrte Mesiaca, kedy u pacientov klesol počet úzkostných porúch o 32 percent. "Môže to byť náhoda, ale takisto tento pokles mohli spôsobiť faktory, ktorým sme venovali málo pozornosti. Jedna vec je však istá - nezistili sme žiadnu súvislosť medzi mesačnými fázami a psychickými problémami pcientov," uviedol šéf tímu Geneviève Belleville. Ak sa teda niektorí ľudia stávajú počas splnu doslova neovládateľní, takýmto správaním vás môžu prekvapiť kedykoľvek počas zvyšku lunárneho cyklu.

Viac o téme: SplnMesiacNámesačnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu