Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hitlerovo veliteľstvo ukrývalo tajomstvo: Nečakaný objav pod zemou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikipedia/Bundesarchiv, Bild 183-V04744/CC-BY-SA 3.0)

KYJEV - Ukrajinskí vedci našli v mieste bývalého nacistického veliteľstva na východnom fronte známeho ako Wehrwolf doposiaľ neznámy podzemný štvorposchodový objekt. V utorok to oznámila kyjevská agentúra Ukrinform. Miesto, ktoré bolo jedným z niekoľkých operačných veliteľstiev Adolfa Hitlera, leží neďaleko ukrajinského mesta Vinnycja asi 200 kilometrov juhozápadne od Kyjeva.

V mieste bývalého Hitlerovho hlavného stanu pri východnom fronte je dnes Pamätník obetí fašizmu, kde tento rok podľa riaditeľky vinnyckého múzea Kateryny Vysockej začala nová etapa prieskumných prác. "Pozostatky bunkrov vyhodených do povetria môžu vidieť všetci. Teraz sme ale zistili, že tam sú aj podzemné priestory," vyhlásila na tlačovej konferencii.

Vedci skúmajú terén na ploche 24 hektárov, kde boli doteraz rozmiestnené dobové exponáty vojnovej techniky. Pod nimi hĺbkové sondy objavili podzemný štvorposchodový objekt s tunelom v hĺbke desať až dvanásť metrov.

Objekt má polmetrový betónový strop a v horných dvoch poschodiach sú vysoké koncentrácie plynov argónu a radónu. Spodné dve poschodia doteraz preskúmané neboli, povedala Vysocká. Výkopové práce vedci zatiaľ nechystajú, pretože nemajú presný prehľad o tom, čo sa v podzemných priestoroch nachádza.

Veliteľskú pevnosť vybudovali nacisti v roku 1942 na území okupovanej Ukrajiny pri obci Stryžavka. Hitler tam podľa historikov pobýval trikrát, naposledy v septembri 1943. V marci 1944 ustupujúce nacistické jednotky vyhodili Wehrwolf do vzduchu, ruiny zničených bunkrov sú na mieste k videniu dodnes.

Viac o téme: BunkerNemeckoUkrajinaAdolf HitlerVeliteľstvoWehrwolf
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu