Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Bombastický objav hlboko pod Austráliou: Nikto si to nevšimol celých 60 rokov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ADELAIDE - Hlboko pod Austráliou geológovia objavili Jurský svet. Nenachádzajú sa tam však žiadne živé dinosaury, no v oblasti je najmenej sto zachovaných sopiek. Tie boli aktívne pred 180 - 160 miliónmi rokov. Je pozoruhodné, že sa nevyskytli na okrajoch tektonických platní.

Povodie Cooper-Eromanga je dnes známe ako jedna z najsuchších miest Austrálie. Ide o najväčší austrálsky pobrežný ropný a plynárenský región. Vedci len nedávno v tejto oblasti našli viac ako sto zaniknutých, no dokonale zachovaných sopiek. Objav ich prekvapil, sopky sa totiž zvyčajne vyskytujú na okrajoch tektonických platní, nie v stredozemí. "Nikto si ich nevšimol celých 60 rokov, pretože metódy prieskumu neboli vhodné na nájdenie sopečných provincií," prezradil Simon Holford z Univerzity v Adelaide. 

Bombastický objav hlboko pod
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Jeho tím preto vyvinul poprednú svetovú technológiu, ktorá dokázala vypátrať signál z prastarých sopiek prostredníctvom seizmického odrazu. Vďaka technológii sa výskumníci dostali k provincii Warnie, ktorá bola v čase svojho rozkvetu obklopená mohutnými riekami. 

Výbuch sopky nezabil všetkých obyvateľov Pompejí: Vedci zistili, čo sa stalo s tými, ktorí prežili

Keď sa táto časť kontinentu potopila, zvyšok bol pochovaný pod veľkých nákladom ochranného sedimentu. "Vŕtanie cez sopečnú horninu je, bohužiaľ, ťažké a drahé. Vŕtacie korunky sa neustále opotrebovávajú," vysvetlil Holford. Pochybuje preto, že tento nález bude mať nejaký paleontologický prínos. Vŕtacie súpravy dokážu vyvŕtať len veľmi úzke dierky, vedci preto môžu naraziť iba na malé ložiská fosílnych palív.

Viac o téme: SopkaAustráliaObjav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu