Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci varujú pred monštrom: Do európskych vôd prenikol extrémne nebezpečný červ

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SOUTHAMPTON - Vedci objavili ďalšie dôkazy o tom, že vo Veľkej Británii žije jedovatý a extrémne nebezpečný červ. Ide o druh cephalothrixa simula obsahujúci neurotoxíny, ktoré po vstupe do ľudského organizmu môžu vyvolať fatálne následky. Toto monštrum číha v pobrežných vodách na juhu Anglicka.

Vedci z Univerzity v Southamptone zistili, že na juhu Anglicka, číha mimoriadne nebezpečný červ. Zvyčajne sa vyskytuje v severozápadnom Pacifiku a dobre sa mu darí aj na japonských plážach. Pomaly sa však presunul do európskych vôd. 

Nemáte tušenie, čo všetko žije vo vašich domovoch: Po tomto sa už možno nikdy nebudete sprchovať

Na vypátranie tohto tvora výskumníci použili novú techniku detekcie tzv. "environmentálneho DNA". Analyzovali pritom vodu, v ktorej skúmali prítomnosť spermií, vajíčok, prípadne iných zvyškov ako šupiny rýb. Červa objavili napríklad v Bristolskom zálive či rieke Blackwater, ktorá preteká grófstvom Essex. Novú techniku skúmania si mimoriadne pochvaľujú. "Táto úvodná práca nám dáva istotu, že nová technika by mohla byť neoceniteľná na včasné odhaľovanie invázií," uviedol vedecký pracovník Luke Holman. 

Vedci varujú pred monštrom:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Predchádzajúce štúdie červa cephalothrix simula dokazujú, že živočích obsahuje dostatok jedu na usmrtenie človeka. Invazívne druhy prenikajú do Veľkej Británie mnohými spôsobmi. Často sa prepravujú na lodných trupoch alebo v balastových vodných nádržiach na palubách lodí cestujúcich do zahraničia. Rovnako môžu byť skryté medzi dovážanými živými ustricami či rybami z iných častí sveta.

Viac o téme: Anglicko Červ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu