Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Hitler prežil atentát na svoju osobu: Život mu zachránila úplná náhoda

Hitler si prezerá zničený bunker Zobraziť galériu (3)
Hitler si prezerá zničený bunker (Zdroj: profimedia.sk)

KENTRZYN - Pred 75 rokmi, 20. júla 1944, podnikla skupina nemeckých dôstojníkov atentát na Adolfa Hitlera. Výbuch bomby však nacistického vodcu len ľahko zranil, čo prekazilo plány sprisahancov na prevzatie moci v krajine. Strojci atentátu boli následne zadržaní a popravení, alebo spáchali samovraždu.

Situácia na bojiskách v lete roku 1944 nebola z pohľadu Nemcov povzbudivá. Mnohé vojenské neúspechy aktivizovali Hitlerových odporcov z radov dôstojníckeho zboru Wehrmachtu. Bol medzi nimi aj plukovník Claus Schenk von Stauffenberg, ktorý okolo seba sústredil skupinu ľudí, ktorí chceli vykonať štátny prevrat a následne jednať so Spojencami o mieri. Vykonanie atentátu bolo zverené samotnému Stauffenbergovi. Ten na odpálenie bomby využil poradu, ktorú Hitler 20. júla 1944 organizoval v bunkri nazvanom Vlčí brloh na východe Pruska, terajšieho Poľska.

Zničená konferenčná miestnosť po výbuchu bomby
Zobraziť galériu (3)
Zničená konferenčná miestnosť po výbuchu bomby  (Zdroj: profimedia.sk)

Stauffenbergovi sa skutočne podarilo umiestniť aktovku s výbušninou priamo do miest, kde zasadali účastníci porady. Po spustení časovacieho mechanizmu bomby z miestnosti odišiel. Netušil, že jeden z prítomných dôstojníkov prekážajúcu tašku nohou odsunul za masívnu drevenú nohu konferenčného stola, ktorá odklonila výbuch smerom od Hitlera. Ten z atentátu vďaka tomu vyviazol len s ľahkým zranením. 

Hitlerove zničené nohavice po atentáte
Zobraziť galériu (3)
Hitlerove zničené nohavice po atentáte  (Zdroj: profimedia.sk)

Protichodné správy o osude Vodcu vniesli medzi pučistov zmätok. Preberanie moci preto začalo s niekoľkohodinovým oneskorením a len na niektorých miestach. Vďaka tomu mal Hitler a jeho blízko dostatok času na zorganizovanie protiakcie. V súvislosti s atentáom na Hitlera a pokusom o štátny prevrat bolo zatknutých okolo 7000 osôb. Okrem samotných zosnovateľov prevratu boli medzi nimi aj ich rodinní príslušníci a ďalší ľudia. Takmer 5000 z nich bolo následne zabitých. Okolnosti atentátu priblížil americký film Valkýra z roku 2008, v ktorom si Stauffenberga zahral Tom Cruise. 

Viac o téme: AtentátAdolf hitler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu