Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Archeológovia sa boja kliatby faraóna Tutanchamóna! Prvýkrát po sto rokoch sa totiž stalo TOTO

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP)

KÁHIRA - Sarkofág faraóna Tutanchamóna bol po sto rokoch od jeho objavenia prvýkrát premiestnený z hrobky. Britský archeológ Haward Carter ju objavil už v roku 1922, od tých čias so sarkofágom nikto nehýbal. Mnohí archeológovia veria, že to pre nich bude znamenať smrteľnú kliatbu.

Tutanchamónova hrobka bola od svojho objavenia pred takmer storočím nedotknutá. Nachádza sa v nej asi päťtisíc artefaktov. Mnohí veria, že faraónove pozostatky sú prekliate, pretože po otvorení hrobky došlo k niekoľkým úmrtiam ľudí, ktorí sa na tom podieľali. Malo sa tak stať v dôsledku strašných chorôb či pri nevysvetliteľných nehodách. Napriek tomu sa očakáva, že hrobka sa stane stredobodom výstavy v novom Veľkom egyptskom múzeu (GEM), ktoré bude otvorené budúci rok v blízkosti pyramíd v Gíze. 

Predmety z Tutanchamónovej hrobky
Zobraziť galériu (4)
Predmety z Tutanchamónovej hrobky  (Zdroj: TASR/AP)

Zlaté sandále, ktoré mala múmia obuté
Zobraziť galériu (4)
Zlaté sandále, ktoré mala múmia obuté  (Zdroj: TASR/AP)

Egyptské ministerstvo pre starožitnosti uviedlo, že rakva bola minulý týždeň prepravená z hrobky do spomínaného múzea, aby bola po prvýkrát sprístupnená verejnosti. "Rakva je značne poškodená, vrátane trhlín v zlatých vrstvách na jej povrchu," uviedla Eissa Zidanová z GEM. Rekonštrukcia drevenej rakvy pokrytej zlatom bude trvať asi osem mesiacov. 

Zlatý sarkofág, v ktorom je uložená faraónova múmia
Zobraziť galériu (4)
Zlatý sarkofág, v ktorom je uložená faraónova múmia  (Zdroj: profimedia.sk)

Tutanchamón, faraón 18. egyptskej dynastie, mal len desať rokov, keď sa stal vladárom najmocnejšej ríše sveta. Zomrel ako devätnásťročný, čo dodnes mätie veľkú časť odborníkov. Niektorí veria, že zomrel na následky ťažkej zlomeniny nohy, iní sa domnievajú, že bol zavraždený.  

Viac o téme: MúmiaEgyptHrobkaFaraónTutanchamónKliatba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu