Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Najstrmšia ulica na svete sa nachádza vo Walese: Vedeli by ste sa po nej prejsť?

Gwyn Headley and Sarah Badha držia certifikát od Guinnessovej knihy rekordov Zobraziť galériu (2)
Gwyn Headley and Sarah Badha držia certifikát od Guinnessovej knihy rekordov (Zdroj: SITA/Andrew Davies/Guinness World Records via AP)

LONDÝN - Najstrmšiu ulicu na svete majú v meste Harlech v severnom Walese. Potvrdili to zástupcovia Guinnessovej knihy rekordov, informoval britský web denníka The Telegraph. Ulica Ffordd Pen Llech tak o strmé prvenstvo pripravila Baldwin Street v novozélandskom meste Dunedin.

Tristo päťdesiat metrov dlhá ulica, ktorá vedie ku zrúcanine stredovekého hradu Harlech, má podľa Guinnessovej knihy sklon 37,45 percenta, teda viac ako o dva percentuálne body väčší ako doterajší držiteľ rekordu na Novom Zélande.

Obyvatelia waleského mestečka dúfajú, že rekordne strmá ulica priláka ďalších turistov. Baldwin Street v Dunedin sa v uplynulých dvoch rokoch, keď držala rekord vo strmosti, stala svetoznámou atrakciou.

"Ulice Baldwin Street a Novozélanďanov je mi ľúto, ale strmší je skrátka strmší," povedal v reakcii na zapísanie rekordu historik architektúry a obyvateľ Harlechu Gwyn Headley. Práve on sa usiloval o to, aby sa Ffordd Pen Llech pokúsila novozélandský rekord prekonať. Nápad dostal podľa svojich slov v okamihu, keď jeho auto začalo napriek zatiahnutej ručnej brzde po strmej ulici kĺzať dolu.

Doterajším držiteľom najstrmšej ulice bola Baldwin Street
Zobraziť galériu (2)
Doterajším držiteľom najstrmšej ulice bola Baldwin Street  (Zdroj: Reprofoto YouTube/Tom Hall)

Obyvatelia novozélandského Dunedinj ale o jednu zo svojich turistických atrakcií len tak ľahko prísť nehodlajú. Propagovať ju teraz chcú ako "najstrmšiu ulicu na južnej pologuli".

Viac o téme: Guinnessova kniha rekordovNajstrmšia ulicaHarlech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu