Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Potápačom v Anglicku vyrazilo dych: Takéto gigantické stvorenie pod vodou nečakali

Gigantická medúza Zobraziť galériu (3)
Gigantická medúza (Zdroj: Youtue/BBC News)

LONDÝN - Potápači objavili v mori pri juhozápadnom pobreží Anglicka jeden a pol metra veľkú medúzu. V blízkosti morského živočícha, ktorý bol veľký asi ako menší človek, zotrvali hodinu, než odplával, napísal britský denník The Guardian.

Na priesvitný kolos s oficiálnym názvom koreňoústka pľúcna narazila spolu s kolegom biologička a moderátorka Lizzie Dalyová, ktorá skúmala more pre svoj seriál Wild Ocean Week."Tak veľkú medúzu som nikdy nevidela. Pozorovali sme niekoľko menších medúz na jednom peknom útese v blízkosti a potom sa z tmy vynoril tento obrovský, nádherný kus," povedala Dalyová. 

VIDEO Potápačom v Anglicku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtue/BBC News)

Do teplejších pobrežných vôd v západnom Anglicku zamieri každý rok z Atlantického oceánu tisíce medúz. Ľudia ich nachádzajú vyplavené na plážach predovšetkým v máji a júni. Koreňoústky pľúcnaté zvyčajne merajú až jeden meter a vážia približne 25 kilogramov, uviedla nadácia The Wildlife Trusts. O ich živote toho odborníci veľa nevedia. 

VIDEO Potápačom v Anglicku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtue/BBC News)

Dalyová a jej spolupracovník Dan Abbott uviedli, že pokojné správanie živočícha nie je prekvapivé. Ľudí podľa nich táto medúza neohrozuje a jej popŕhlenie väčšina ani nepocíti. "Väčšina ľudí by sa hneď bála, ale nie je nebezpečná. Je to majestátne stvorenie," dodali.

Viac o téme: Anglicko PotápačiMedúza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu