Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Vedci vraj konečne rozlúštili záhadu obrazcov Nazca Lines: Toto majú zobrazovať

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

PERU - Rezbárske práce nájdené v andskej púšti pochádzajú z čias starovekej peruánskej civilizácie spred dvetisíc rokov. Celé desaťročia vedci netušili, prečo ich vtedajšia civilizácia vytvorila. Odborníci po dlhom skúmaní vyhlásili, že pravdepodobne ide o kresby zobrazujúce exotické vtáky. Týmto spôsobom vraj chceli potešiť bohov počas dažďových tancov.

Slávne peruánske Nazca Lines sú starobylými symbolmi, ktoré boli vytesané do obrovských polí zeme a sú viditeľné len z výšky. Niektorí antropológovia si myslia, že Nazca Lines boli navrhnuté tak, aby potešili bohov, o ktorých si starovekí ľudia mysleli, že sa na nich pozerajú z neba. Tím vedcov, ktorý skúmal tieto gigantické kresby, si všimol, že znázornené vtáky pochádzajú zo vzdialených dažďových pralesov. Podľa ich vyjadrení boli rezby vytvorené na počesť stvorenia, ktoré vtedajšia civilizácia považovala za tvorcu dažďa.

VIDEO Vedci vraj konečne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Výskumní pracovníci z Hokkaido University v Japonsku dokonca vydali správu, v ktorej vysvetľujú, že Nazca Lines boli nesprávne klasifikované a že niektoré z nich zobrazujú exotické vtáky. Tvrdia, že dve z púštnych línií predstavujú pelikány, ktoré sú spájané s pobrežnými oblasťami. Ďalšie majú zachytávať vtáky z dažďového pralesa, ako napríklad kolibríky či papagáje. 

VIDEO Vedci vraj konečne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/History Documentary)

"Keď sa morské vtáky sťahujú do hornatých oblastí Nazca pampas, očakáva sa, že vo vysočinách bude pršať. Na druhej strane, ak sa morské vtáky nevyskytnú, pravdepodobne sa nevyskytne ani dážď," tvrdia. Vedci preto dospeli k záveru, že starovekí ľudia sa domnievali, že tieto morské vtáky sú zdrojom dažďa. Rezbárske práce by preto mohli byť znakom uctievania vtákov. Tiež sa spájajú s rituálmi takzvaného dažďového tanca.

Viac o téme: PeruNazca lines
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu