Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

FOTO Hľadač pokladov narazil na poli na jedinečný objav: Zbohatne vďaka nemu o státisíce

Vzácnu mincu vydražili v Londýne za 460-tisíc libier
Vzácnu mincu vydražili v Londýne za 460-tisíc libier (Zdroj: Repro foto Twitter/Dix Noonan Webb)

LONDÝN - V Londýne bola na začiatku mesiaca za 460 000 libier (viac ako 517 000 eur) v aukcii predaná 1700 rokov stará a veľmi vzácna zlatá rímska minca, ktorú našiel na poli v anglickom grófstve Kent pomocou obyčajného detektora kovov jeden hľadač. Informoval o tom server ArtNet, podľa ktorého výsledná cena päťnásobne predčila pôvodný odhad.

Mince z 24 karátového zlata nesie tvár rímskeho uzurpátora Allecta, ktorý v rokoch 293 až 296 vládol Británii a severnej Galii ako nezávislému celku. Mincí aureus Allectus sa vo svete zachovalo iba 24, uviedol na svojom blogu aukčný server barnebys.fr. Napríklad Britské múzeum má vo svojich zbierkach jediný kus.

Podľa aukčnej siene Dix Noonan Webb sa tak vydražená minca stala jednou z najdrahších rímskych mincí v histórii a padol tiež rekord za mincu tohto typu.

Tridsaťročný hľadač kovov, ktorý zlatku našiel, sa o zisk rozdelí s majiteľom poľa v blízkosti starej rímskej cesty, na ktorej minca ležala. Muž, ktorý si prial zostať v anonymite, uviedol, že miesto predtým prehľadal niekoľkokrát, ale nikdy nebol úspešný. "Nemôžem tomu uveriť. Myslel som, že sa predá plus mínus za odhadovanú cenu (okolo 100 000 libier), ale päťnásobok!" povedal šťastný hľadač.

Viac o téme: AukciaLondýnVzácna minca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu