Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Tínedžerka (18) sa pred dovolenkou nepoistila: Ukrutná chyba, bude to ľutovať celý život

Karmen si v nemocnici ešte istý čas poleží. Zobraziť galériu (4)
Karmen si v nemocnici ešte istý čas poleží. (Zdroj: GoFundMe)

LOS ANGELES/LONDÝN - Kým sa osemnásťročná Karmen Curleyová zotavuje po úraze v nemocnici v Los Angeles, jej staršia sestra Sian zháňa peniaze na vyplatenie liečebných nákladov. Mladá Britka totiž pred odletom z domova zabudla na cestovné poistenie. Čiastka za lekársku starostlivosť sa šplhá k astronomickej sume a zo skúsenosti mladej ženy by sa mali poučiť všetci, ktorí si myslia, že sa im na dovolenke nemôže nič stať a odmietajú sa poistiť.

FOTO Dovolenka z pekla: Muž (66) sa nakazil na Cypre, takmer sa z neho stal invalid

Návštevu Karmen Curleyovej (18) u sestry Sian v Los Angeles ukončil nepríjemný úraz. „Požičali sme si elektrokolobežky. Boli sme na nich iba chvíľu. Karmen nabehla na dieru v chodníku a vtom ležala v kaluži krvi. Všetko sa  zbehlo veľmi rýchlo,“ spomína si Sian (22), ktorá študuje v USA.

So sestrou si vraj naplánovali výlet do San Francisca a Las Vegas, lenže náhly úraz v Los Angeles zmenil letnú dovolenku na nočnú moru. A kým mladšia zo sestier leží od 28. mája v nemocnici UCLA na jednotke intenzívnej starostlivosti s poranením lebky, staršia sa snaží zhromaždiť peniaze za nákladnú liečbu.

FOTO Tínedžerka (18) sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Karmen Rose Curley)

Lekári pacientke, ktorá má zlomenú orbitálnu kosť, zatiaľ zakázali presun domov do Severného Írska. Suma za liečbu sa doteraz vyšplhala na 150-tisíc dolárov (cca 133-tisíc eur). Za denný pobyt na JIS si totiž nemocnica účtuje 15-tisíc dolárov a táto suma nezahŕňa lieky a skenovanie. Ak sa mladá žena zotaví, bude musieť absolvovať vyšetrenie, ktoré stojí 4000 dolárov (cca 3550 eur).

„Lekári nedokážu odhadnúť, ako dlho bude všetko trvať a ja zasa neviem, ako dám dohromady takú tučnú sumu,“ hovorí smutná Sian, ktorá už požiadala o pomoc cez GoFundMe a zatiaľ zhromaždila takmer 16-tisíc dolárov (cca 14 200 eur). Situácia by však nebola taká komplikovaná, keby sa Karmen pred odletom poistila. „Zostala som na všetko sama. Nemám tu nikoho, naša mama zomrela a ja naozaj neviem, čo mám robiť.“

FOTO Tínedžerka (18) sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Karmen Rose Curley)

V súvislosti s incidentom vyplávali na povrch aj nepríjemné fakty spojené s používaním obľúbených elektrických kolobežiek. Výrobca Bird, na ktorom Britka jazdila, bol totiž v minulosti silným zástancom názoru, že počas jazdy na tomto výrobku nie je potrebné nosiť prilbu a postaral sa o to, aby bolo jej povinné používanie zákonne zrušené. „Počet úrazov na týchto kolobežkách je minimálny a predstavuje menej ako 1% z celkového počtu úrazov na elektronických skútroch v celom svete,“ uviedol minulý rok bezpečnostný riaditeľ spoločnosti Paul Steely White.

Je tu však aj iná štatistika, ktorá tvrdí, že iba od začiatku roku 2018 zomrelo v USA na následky zranení na elektrických kolobežkách 11 ľudí. Z toho 9 z nich na prenajatých výrobkoch. Ďalšia štúdia Watchdog Consumer Reports vo februári uviedla, že od roku 2017 došlo v USA najmenej k 1 545 nehodám súvisiacim s kolobežkami a iba 4% zo zranených mali na sebe počas jazdy prilbu. 

Viac o téme: PoistenieDovolenkaNemocnicaKolobežkaúraz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu