Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Posledná správa horolezca z preplneného Mount Everestu: Z jeho slov naskakujú zimomriavky

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: youtube/Daily Mail)

MOUNT EVEREST - Britský horolezec Robin Fisher sa stal jednou z posledných obetí Mount Everestu. Výstup hore ešte zvládol, umrel asi 150 metrov pod vrcholom v takzvanej "zóne smrti" známej pre nízku hladinu kyslíka. Niekoľko dní pred smrťou sa zmienil o svojich obavách z výstupu, pretože sam v poslednom období tvoria doslova "kolóny" ľudí.

Štyridsaťštyriročný Fisher sa pár dní pred smrťou obával, že cesta na vrchol Mount Everestu bude preplnená horolezcami. V priebehu mája sa totiž vyskytlo len päť optimálnych dní, ktoré boli jasné a vhodné na lezenie. To viedlo k preplneniu úzkej cesty vedúcej k vrcholu, niektorí horolezci čakali v rade viac ako dvanásť hodín. 

Robin v poslednej správe na sociálnej sieti spomenul, že zmenil svoje plány, aby sa vyhol smrtiacim davom. "Oneskorenie v dôsledku preplnenia cesty by mohlo byť fatálne, takže dúfam, že moje rozhodnutie ísť cestou 25 bude znamenať menej ľudí," napísal na internete. Bohužiaľ sa Angličan stal jedným z desiatich ľudí, ktorí v priebehu deviatich dní prišli na na najvyššej hore sveta o život. Jeho partnerka Kristyn výstup absolvovala spolu s ním, pripojila sa však k trekingovej skupine, zatiaľ čo on stúpal na vrchol. 

VIDEO Posledná správa horolezca
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/Daily Mail)

Na Mount Evereste sa objavujú telá horolezcov, ktorí tam zahynuli: Môže za to globálne otepľovanie

"Podľahol slabosti po dlhom výstupe a ťažkom zostupe. Zostupoval so svojimi šerpami a náhle skolaboval," uviedol Murari Šarma z expedície Everest Parivar. Sprievodcovia Robinovi vraj poskytli kyslík a vodu, ale nedokázali ho zachrániť. Rodina opísala Robina ako dobrodruha, ktorý si užíval život naplno.

Okrem Fishera sa ďalšou obeťou stúpania na Mount Everest stal 55-ročný Kevin Heynes, otec dvoch detí. Zomrel vo svojom stane vo výške 7000 metrov nad morom. Ír Seamus Lawless je zas nezvestný a pravdepodobne mŕtvy, keďže počas výstupu spadol. Máj bol pre horolezcov na Mount Evereste skutočne tragickým mesiacom.

Viac o téme: Mount everestHorolezciRobin fisher
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu