Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Búrka odkryla praveké tajomstvo: Je úchvatné, celé tisícročia o ňom nikto nevedel

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

BORTH - Búrka menom Hannah odkryla skamenený praveký les, ktorým sa inšpirovala staroveká legenda. Les Borth sa tiahol tri až päť kilometrov pozdĺž waleského pobrežia v zálive Cardigan. Zvyšky stromov boli celé tisícročia pochované pod vrstvou rašeliny, piesku a slanej vody.

Tajomné pozostatky starobylých stromov pod plážou Borth sú späté s miestnou legendou zvanou Cantre’r Gwaelod. Podľa nej bol Cantre’r Gwaelod kedysi úradnou krajinou a mestskou časťou, ktorá sa tiahla celých 32 kilometrov. V dávnych časoch ju však zaplavila voda. Nešťastie údajne spôsobila kňažka studne Mererid, ktorá zanedbávala svoje povinnosti a dovolila, aby sa studňa preplnila. Vplyvom búrky Hannah v kombinácii s odlivom sa pozostatky tohto miesta po dlhých rokoch opäť ukázali. Prvé náznaky odborníci evidovali už v roku 2014, keď spozorovali konáre stromov. 

FOTO Búrka odkryla praveké
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Úkaz zachytil amatérsky fotograf Wayne Lewis, ktorý si po búrke všimol odkryté pozostatky pravekých stromov. Podľa odborníkov ide o borovice, jelše, duby a brezy. Predpokladajú, že stromy prestali rásť pred 4500 až 6000 rokmi, keď sa zvýšila hladina vody a vytvorila sa hrubá rašelinová vrstva. "Je úchvatné, že tieto stromy boli súčasťou lesa z doby bronzovej, ktorý sa rozšíril takmer až do Írska," vyhlásil Lewis.

FOTO Búrka odkryla praveké
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Archeológovia na mieste objavili niekoľko nálezov, vrátane ľudských fosílií či zvieracích odtlačkov, ale aj nástroje, ktoré ľudia používali v danom období. Legenda opisuje Cantre’r Gwaelod ako mimoriadne úrodné územie, za aker tamojšej pôdy mohli ľudia získať štyri akre pôdy v inej oblasti. Jediným problémom územia bola závislosť na hrádzi, ktorá ho mala ochrániť pred záplavou. To sa napokon starobylému lesu stalo osudným.

Viac o téme: WalesSkamenelý lesBorth
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu