Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Medvedica šíri v horách smrť: Ľudia žijú v strachu, krízové jednanie vlády!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/Kangal The Great)

MADRID - Medvedica, ktorú vlani v októbri navzdory protestom miestnych obyvateľov vypustili francúzske úrady do svojej časti Pyrenejí, pácha škodu v Španielsku. Claverina zabila v Navare už osem ovcí. Jej počínanie si vyžiadalo zvolanie krízového zasadania zástupcov francúzskej a španielskej vlády.

Francúzska agentúra na ochranu prírody vypustila pred viac ako polrokom v oblasti Béarn na juhozápade krajiny dve medvedice pôvodom zo Slovinska. Claverina a Sorita, ktoré boli v čase vypustenia gravidné, majú pomôcť udržať populáciu medveďa hnedého v horách na francúzsko-španielskom pohraničí. Sorita na jar vrhla dve mláďatá. 

Medvedice boli v Pyrenejach vypustené napriek tvrdému odporu miestnych poľnohospodárov, ktorí sa obávali o svoje stáda. Príjazdové cesty do hôr preto minulý rok niekoľko dní blokovali. Zvieratá úrady nakoniec na miesto vypustenia dopravili vrtuľníkom. Teraz sa ukázalo, že prinajmenšom Claverina Francúzsko pravidelne opúšťa a za potravou sa vydáva za hranice do susedného Španielska. Momentálne sa pohybuje v horách severne od Pamplóny. Južne od hrebeňa Pyrenejí vraj zabila už osem oviec, jednu ďalšiu v severnej, francúzskej časti hraničného pohoria. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Youtube/Kyno logy)

Kvôli medvedej kríze sa už zišli aj zástupcovia vlád oboch krajín, ktorí chcú posilniť spoluprácu pri ochrane stád ovcí a ďalších hospodárskych zvierat. Zrýchliť chcú najmä výmenu informácií o pohybe medvedíc. Obe samice majú obojok so zariadením, vďaka ktorému možno ich pohyb sledovať. Poľnohospodári na severe Španielska sa ale o pohybe Claveriny dozvedajú až s niekoľkohodinovým oneskorením. Chrániť ovce im majú pomôcť psy veľkých ovčiarskych plemien, ktoré dostávajú od miestnych úradov. 

Milan šiel na huby: Z húštiny sa na neho vyrútil medveď, vtom nastala hrôza, muž spravil chybu

Podľa Francúzskeho národného úradu pre lov a divokú zver (ONCFS) boli ešte v 80. rokoch minulého storočia medvede v Pyrenejach na pokraji vyhynutia. Vlani ich ale v horách žilo už okolo štyridsať. V západnej časti Pyrenejí, kam vypustili Claverinu a Soritu, žili však predtým len dva medvede, oba samce. V Španielsku žijú medvede okrem Pyrenejí aj v horách Austúrie, Kantábrie a severnej časti regiónu Kastillie-León. 

Viac o téme: MedveďMedvedicaOvceútok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu