Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Šokujúci nález v tropickom raji: Toto si vedci nepredstavovali ani v tom najhoršom sne

Kokosové ostrovy sú zaplavené plastami Zobraziť galériu (3)
Kokosové ostrovy sú zaplavené plastami (Zdroj: Getty Images)

KOKOSOVÉ OSTROVY - Kokosové ostrovy v Indickom oceáne síce nevynikajú počtom obyvateľov, zato v hromadení odpadkov jednoznačne áno. Pláže na ostrovoch sú totiž posiate asi 414 miliónmi kusov plastového odpadu s hmotnosťou vyše 200 ton, a to aj pod povrchom. Podľa autorky štúdie, ktorá bola zverejnená v časopise Scientific Reports, sú práve takéto odľahlé miesta dôkazom toho, ako rýchlo a enormne ľudská populácia znečisťuje svetové oceány.

Vedecký tím preskúmal 26 atolových ostrovčekov, ktoré patria ku kedysi nedotknutému tropickému súostroviu nachádzajúcemu sa viac ako tisíc kilometrov južne od Indonézie. Zistil, že vplyvom morských prúdov sa na ostrovy dostáva obrovské množstvo plastu. "Znečistenie plastmi sa dnes vyskytuje všade v oceánoch a vzdialené ostrovy sú ideálnym miestom na získanie objektívneho pohľadu na objem plastových zvyškov," vyhlásila vedúca autorka štúdie Jennifer Laversová. Tá prvýkrát získala pozornosť verejnosti odhalením plastových odpadkov na Hendersonovom ostrove v južnom Pacifiku. 

VIDEO Šokujúci nález v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/IMAS - Institute for Marine and Antarctic Studies)

Zdá sa, že Kokosové ostrovy na tom nie sú o nič lepšie. "Náš odhad je 414 miliónov kusov s hmotnosťou 238 ton, ale je dosť neobjektívny, pretože sme skúmali len do hĺbky 10 centimetrov a nedostali sme sa na odľahlé a vzdialené pláže," spresnila Laversová. Na rozdiel od Hendersonovho ostrovu, kde väčšina odpadu súvisela s rybolovom, bol plast na Kokosových ostrovoch z veľkej časti spotrebným tovarom na jedno použitie, ako fľaše, slamky, ale aj topánky či šľapky. 

VIDEO Šokujúci nález v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/Mark 1333)

Vedci poznamenávajú, že svetová výroba a spotreba plastov aj naďalej rastie. Odhaduje sa, že v roku 2010 v oceánoch skončilo 12,7 milióna ton plastu. "Znečistenie plastmi je hrozbou pre voľne žijúce živočíchy a ich potenciálny vplyv na ľudské zdravie je v súčasnosti rastúcou oblasťou medicínskeho výskumu," uviedla spoluautorka štúdie Annett Fingerová. Situáciu komplikuje rozsah tejto problematiky, čistenie svetových oceánov preto nie je možné a čistenie znečistených pláži je časovo aj finančne príliš nákladné.

Viac o téme: PlastyZnečistenie oceánovKokosové ostrovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu