Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Vedci objavili v Ázii záhadné obrie urny: Džbány smrti slúžili na morbídnosti

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

LAOS - Tím austrálskych vedcov objavil v juhovýchodnej Ázii kolekciu obrích starovekých džbánov, do ktorých ľudia kedysi odhadzovali mŕtvoly. Boli roztrúsené v lesoch a na pláňach, pravdepodobne ich dávne kmene využívali ako súčasť pohrebných rituálov. Takzvané "džbány smrti" sú jednou z najznámejších archeologických záhad na svete.

Tisíce strašidelných urien boli roztrúsené v odľahlých horách severného Laosu odvtedy, čo na ne v roku 1930 narazili francúzski kolonizátori. Džbány sú vyrobené z hustého pieskovca alebo žuly, niektoré sú až tri metre vysoké. Väčšina z nich sa datuje do doby železnej, teda medzi 500 rokov pred naším letopočtom až 500 rokov nášho letopočtu. Vedci doposiaľ netušia, kto ich vyrobil ani na čo boli používané, hoci objavené ľudské kostry v blízkom okolí naznačujú potenciálne spojenie s pohrebnými rituálmi. "Je zrejmé, že džbány, niektoré vážiace až niekoľko ton, boli vyrobené v kameňolomoch a neznámym spôsobom dopravené na miesta, ktoré boli často vzdialené aj celé kilometre," vyhlásil člen výskumného tímu Dougald O’Reilly. 

VIDEO Vedci objavili v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Tsov toj siab)

Nikto nevie, prečo džbány zostali na konkrétnom mieste. Doteraz sa našlo viac ako sto lokalít, kde sa vyskytujú, a to zväčša v zhlukoch, od jednej až po niekoľko stoviek. Miesta, kde stoja, boli zrejme využívané ako starobylé pohrebiská na likvidáciu popola alebo mŕtvol. Urny boli pravdepodobne zapečatené drevenými alebo ratanovými viečkami, z ktorých sa dodnes nenašlo ani jedno. O’Reilly uviedol, že urny sú dokonca dekorované. "Dekoratívne prvky sú veľmi zriedkavé na pohrebiskových miestach. Nevieme, prečo sú na niektorých džbánoch zobrazené zvieratá alebo iné geometrické tvary." 

Zaujímavosťou je, že výskumníci našli aj niekoľko miniatúrnych džbánov, ktoré sú vyrobené z hliny. Vedci plánujú pokračovať vo vykopávkach, už čoskoro by sa ich objavy mali stať svetovým dedičstvom. Napriek odbornému vysvetleniu pôvodu týchto džbánov miestni obyvatelia stále preferujú legendu o tom, že ich tam umiestnili obri. 

Viac o téme: LaosDžbányZáhadaPohrebný rituál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu