Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vedec vraj konečne rozlúštil kód najzáhadnejšieho rukopisu na svete: TOTO sa v ňom píše!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

BRISTOL - Už viac ako storočie sa experti snažia rozlúštiť znakový kód Voynichovho rukopisu, známeho ako najzáhadnejší text na svete. Dobrou správou je, že pracovníkovi z Univerzity v Bristole sa to konečne podarilo. Podľa jeho slov použil laterálne myslenie a vlastnú vynaliezavosť.

Rukopis sa datuje do 15. storočia a je pomenovaný po kníhkupcovi Wilfridovi Voynichovi, ktorý ho v roku 1912 odkúpil. Viacero uznávaných kódovačov sa celé storočie neúspešne pokúšalo rozlúštiť obsah záhadného textu. Doktorovi Gerardovi Cheshireovi z Univerzity v Bristole sa to napokon podarilo. "Ide o abecedu, ktorá je kombináciou známych a neznámych symbolov. Neobsahuje žiadne špeciálne interpunkčné znamienka, hoci niektoré písmená majú varianty symbolov na označenie interpunkcie alebo fonetických akcentov," upresnil. 

Vedec vraj konečne rozlúštil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Celý text je podľa Cheshira písaný malými písmenami a abeceda nevyužíva žiadne spoluhlásky. Tiež sa tam údajne objavujú niektoré slová z latinčiny. Len čo výskumný pracovník pochopil princíp jazyka z rukopisu, dokázal rozlúštiť význam slov. Podľa jeho slov dokument odhaľuje fascinujúce veci. "Rukopis spísali dominikánske mníšky ako odkaz pre Máriu Kastílsku - Kráľovnú Aragónsku - z ktorej sa neskôr stala teta Kataríny z Aragónska. Rukopis predstavuje jeden z najdôležitejších vývojov v románskej lingvistike," vyhlásil Cheshire.

Vedec vraj konečne rozlúštil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Doktor tvrdí, že dokument je písaný v protorománčine - predchodcovi dnešných románskych jazykov, ako sú napríklad španielčina, taliančina, francúzština či rumunčina. Použitý jazyk bol v stredoveku prítomný najmä v Stredozemí, ale len zriedkavo sa vyskytoval aj v písanej podobe. Dôvodom bola latinčina, ktorá bola jazykom kráľov, cirkvi aj vlády. Cheshire plánuje preložiť celý dvestostranový dokument, čo mu ale chvíľu potrvá.

Viac o téme: ZáhadaVoynichov rukopis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu