Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedecky potvrdené: Nevera sa dá vyčítať aj z fotky, dámy, na týchto mužov si dajte bacha!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PERTH - Vzťahy a nevera sú nevyčerpateľná téma. Názory na ich fungovanie sa rôznia v závislosti od toho, či ich tlmočia muži, ženy, psychológovia, lekári či sociológovia. Podľa štúdie zverejnenej v časopise Royal Society Open Science, ktorú uskutočnili v University of Western Australia, je možné odhaliť neverníka už podľa fotografie.

Na nevere už stroskotalo veľa vzťahov. Podvedení partneri či partnerky si prajú len jedno, aby jej nemuseli čeliť znova. Túžia po tom, aby im ďalšia osoba, s ktorou budú chcieť začať nanovo, neurobila to isté. Nevera má, samozrejme, viacero dôvodov. Niekedy ide o chvíľkový úlet, pričom jeho aktéri vôbec nechcú, aby sa ich vzťahy s partnermi či partnerkami rozpadli. Inokedy je to účelové správanie s cieľom ponížiť alebo sa pomstiť druhej strane.

Vedecky potvrdené: Nevera sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako však odhaliť, či nás bude muž či žena, ktorých bezhlavo milujeme, podvádzať? Podľa výsledkov štúdie z University of Western Australia na takéto odhalenie stačí pohľad na fotografiu. Záverečná správa jej autorov je tentoraz viac naklonená ženám ako mužom.

Prekvapivé zistenie o mužoch s ostrými črtami tváre

Výskumu sa zúčastnilo 1500 respondentov. Posudzovali fotografie s tvárami 200 mužov a žien, ktorí sa museli autorom štúdie dobrovoľne priznať, či si radi vo vzťahu "odskočia" alebo sú verní. Účastníci výskumu pri pohľade na fotky odhalili verných mužov s úplnou presnosťou. A až v 20 percentách prípadov úplne spoľahlivo uhádli, ktorí muži sú neverní. Podľa výsledkov tí, ktorí partnerkám zahýbajú, si nedokážu udržať vážnu tvár a majú zvyčajne hranaté črty tváre, najmä sánku a bradu a tiež výrazné obočie.

Vedecky potvrdené: Nevera sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nežné pohlavie je menej čitateľné

Štúdia však vyšla priaznivo pre neverné ženy. Ich odhalenie podľa tváre zachytenej na fotografii bolo totiž veľmi problematické. Tak muži, ako aj ženy priznali, že tváre žien sú menej čitateľné ako tváre mužov. „Vzhľadom na to, ako môže nevera zamávať s vaším životom a hlavne rozpočtom, tak všetkým odporúčame, aby sa radšej zaoberali stratégiami, ako sa jej vyhnúť,“ odkazujú autori štúdie.

Viac o téme: VýskumNeveraOdhalenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu