Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Viete, ako rýchlejšie a viac schudnete? Robte TOTO po práci a kilá pôjdu dole

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Ak dlhodobo cvičíte a napriek tomu nevidíte žiadne výsledky, vyskúšajte sa riadiť zisteniami štúdie vedcov z Charles Sturt University v Sydney. Správny čas tréningu je vraj rovnako dôležitý ako jeho pravidelnosť a zohráva nemalú úlohu v tom, koľko sa nám podarí schudnúť a ako kvalitný bude náš spánok.

Čas je podľa austrálskych odborníkov dôležitý faktor, ktorý zohráva významnú úlohu v tom, aké výsledky bude mať naše cvičenie. Výsledky ich výskumu určite prekvapia všetkých, ktorí cvičia ráno a sľubujú si od toho, že im skorá ranná aktivita naštartuje metabolizmus. To je možno pravda, ale pokiaľ chcete schudnúť, potrebujete na to 30-minútové intenzívne cvičenie v popoludňajších, resp. večerných hodinách, ktoré dokonale stlmí chuť do jedla. 

FOTO Neuveriteľná premena kedysi najtučnejšieho dieťaťa na svete: Pozrite sa, ako vyzerá teraz

Autori štúdie testovali jedenásť mužov v strednom veku. O ich apetíte a strate hmotnosti rozhodovalo aj to, či cvičili doobeda (6.00-7.00), poobede (14.00-16.00) alebo večer (19.00-21. 00). Každý muž bicykloval v šiestich minútových intervaloch, medzi ktorými nasledovala štvorminútová prestávka. Po cvičení boli mužom odobraté vzorky krvi a v spánku testovali ich životné funkcie. Výsledky potvrdili, že večerné cvičenie nijako neovplyvnilo kvalitu spánku. Popoludňajšie a večerné cvičenie zároveň znížilo v telách respondentov hladinu ghrelínu, čiže hormónu, ktorý vyvoláva pocit hladu.

Viete, ako rýchlejšie a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zaujímavé je aj to, že muži bicyklovali intenzívnejšie v popoludňajších a večerných hodinách v porovnaní s ranným cvičením. Sledovaná vzorka jedincov však bola veľmi malá, navyše boli všetci v strednom veku, takže výsledky výskumu nie je možné zovšeobecňovať. "Dúfame, že sa nám v budúcnosti podarí uskutočniť podobné výskumy aj so ženami, aby sme zistili, či príslušnosť k pohlaviu ovplyvní doterajšie výsledky. Záverečné fakty však naznačili, že je správne zamerať sa na súvislosti medzi spánkom, apetítom,  kardio tréningom vykonávaným v odlišných častiach dňa," uviedla autorka štúdie Penelope Larsenová. 

Viac o téme: CvičenieChudnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu