Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Vedci odhalili ďalšiu hrozbu súvisiacu s topením ľadovcov: Môže spôsobiť katastrofu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Znepokojivé výsledky výskumu prezentoval medzinárodný tím vedcov na aprílovom valnom zhromaždení Európskej únie geovied (EGU) vo Viedni. Podľa ich zistení predstavujú topiace sa ľadovce nebezpečenstvo súvisiace nielen so zdvíhajúcou sa hladinou oceánov, ale aj s uvoľňovaním rádioaktívnych látok, ktorými sú priam nasaté.

Ľadovce, ktoré sa topia päťnásobne rýchlejšie ako v 60. rokoch minulého storočia, predstavujú pre zemeguľu hrozbu vo viacerých smeroch. Ich miznutie nielenže nebezpečne dvíha hladinu oceánov, ale zároveň ich zásobuje aj výdatnou dávkou rádioaktivity.

K takémuto zisteniu sa dopracovali vedci, ktorí skúmali topiace sa ľadovce v sedemnástich rôznych lokalitách sveta. Podľa výsledkov prezentovaných na zhromaždení EGU sú koncentrácie rádioaktívnych nuklidov v ľadovcoch desaťnásobne vyššie (na mnohých miestach aj viac) v porovnaní s miestami bez ľadu a predstavujú tak doslova časovanú bombu. 

Vedci odhalili ďalšiu hrozbu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Dopad jadrových katastrof bol v minulosti sledovaný najmä v súvislosti s ohrozením ľudského zdravia a fungovania ekosystémov v lokalitách bez ľadovcov. Lenže kryonit, ktorý pokrýva ich vrstvu, hromadí rádionuklidy a ich úroveň je veľmi nebezpečná," vysvetľuje šéfka výskumného tímu Caroline Clasonová.

Alpy čaká do konca storočia veľmi krutý osud: Budúce generácie už TOTO nikdy nezažijú

Spolu s kolegami analyzovali vzorky z Arktídy, Antarktídy, Álp, Britskej Kolumbie, Islandu a Kaukazu. Mimoriadne vysoká koncentrácia rádioaktívnych častíc súvisí s únikom rádioaktívnych látok do atmosféry po výbuchoch v Černobyle a Fukušime. Tie sa vrátili na Zem v podobe kyslého dažďa alebo snehu. V ľadovcoch sa potom hromadili v oveľa hustejších koncentráciách. "Toto však nie je iba výsledok havárií v týchto elektrárňach. Veľkú úlohu zohrali aj testovania jadrových zbraní v 50. a 60. rokoch minulého storočia," dodala Clasonová. 

Viac o téme: RádioaktivitaTopenie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu