Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ste naozaj inteligentní? Odpovedzte na týchto 10 otázok a dozviete sa to

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Mnohí z nás sa považujú za inteligentnejších než ľudia naokolo. Problémom však je, že rovnako uvažujú aj tí ostatní. Awdhesh Singh je autorom kníh o duchovnej inteligencii a vodcovstve. Na otázku, ako zistíme, či sme naozaj inteligentní, odpovedal desiatimi otázkami.

Existuje niekoľko metód merania inteligencie vrátane mnohých druhov IQ testov. Podľa mnohých vysoké IQ dokazuje aj dosiahnutá úroveň vzdelania. Zrejme to tak ale úplne nebude; zoberte si napríklad takého Gándího, ktorý na akademickej pôde dosahoval chabé výsledky, či  Einsteina, pracujúceho úradníka tretej triedy. Aj taký Bill Gates či Mark Zuckerberg dokonca odišli predčasne zo školy. Ako teda zistíte, či ste skutočne inteligentný? Na túto otázku sa pokúsil sériami otázok odpovedať odborník na spirituálnu inteligenciu Awdhesh Singh. 

Ste naozaj inteligentní? Odpovedzte
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

1. Dokážete riešiť problémy v skutočnom živote?

Problémy skutočného života sú celkom odlišné od tých učebnicových, kde je každá odpoveď vopred známa a každý problém je zjednodušený na matematický vzorec. V skutočnosti neexistujú dve rovnaké situácie. Aj keď je problém rovnaký, ľudia a situácie nie. Riešenia problémov v skutočnom živote sú vždy jedinečné, ich správnosť zistíme až v budúcnosti.

2. Vyberáte správnych ľudí na správnu prácu?

Pokiaľ ide o riešenie problému, nie je možné, aby niekto poznal správne riešenia na všetky problémy. Inteligentná osoba napriek tomu dokáže zistiť, kto je tým správnym človekom na konkrétne riešenie istého problému. Vyberá teda správnu osobu na správnu prácu, čím sa rýchlo a efektívne zbavuje problému. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

3. Darí sa vám často dosahovať cieľ?

Obyčajní ľudia sú často motivovaní inými, ktorí tvrdia, že "nič nie je nemožné", "v živote môžeš robiť čokoľvek" či "buď vždy pozitívny a optimistický". Inteligentní ľudia mieria len tak vysoko, kam sami dočiahnu. Zaznamenávajú preto viac úspechov než zlyhaní. Ak aj dôjde k zlyhaniu, je dôležité poučiť sa z neho a použiť ho ako odrazový mostík na dosahovanie ďalších cieľov.

4. Ste kreatívny?

Človek bez kreativity je ako stroj, ktorý dokáže efektívne vykonávať funkciu, pre ktorú je navrhnutý alebo naprogramovaný, ale nedokáže urobiť nič naviac. Inteligentnejší ľudia sú kreatívnejší, pretože nikdy neurobia tú istú chybu dvakrát. "Nezlyhal som. Našiel som len desaťtisíc spôsobov, ako to nefunguje," povedal v minulosti slávny vynálezca Edison. Nehovoril o vytrvalosti, ale o objavovaní nových, unikátnych metód.

5. Ste šťastný?

Ak nie ste v živote šťastný, nie ste inteligentný. Hlavným cieľom v živote je predsa dosiahnuť šťastie a ako inteligentná osoba musíte vedieť, čo vás v živote robí šťastným a ako tento pocit dosiahnuť. Frustrácia zo života znamená, že sa nevyznáte sami v sebe a vo svete. 

Ste naozaj inteligentní? Odpovedzte
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

6. Dokážete prepájať vedomosti?

Ľudia s vyšším IQ majú len zriedkavo vzdelanie z najprestížnejších škôl. Nestrácajú čas učením sa niečoho, čo nikdy nevyužijú, učia sa čokoľvek od kohokoľvek, preto dokážu svoje vedomosti prepájať. "Všetky náboženstvá, umenie a vedy sú vetvami toho istého stromu," vyhlásil raz Einstein. Ak dokážete využiť znalosti z umenia vo vede a teóriu vedy v náboženstve, ste skutočne inteligentný.

7. Dokážete pracovať s múdrejšími ľuďmi než ste vy sami?

Inteligentní ľudia majú často slabú pamäť a pomalú schopnosť analýzy, čoho príkladom je Einstein alebo Isaac Newton. Ich výhodou je, že majú vedomosť o vedomosti. Majú makro pohľad na svet a vedia, ako jednotlivé veci zapadajú do celku. Keď stretnú múdrejších a nadradenejších ľudí, nepodľahnú svojim slabým stránkam. Namiesto toho využijú svoje plusy na to, aby dosiahli cieľ.

8. Dokážete správne predpovedať ľudské správanie?

Schopnosť predpovedať nielen vlastné správanie v istej situácii, no aj správanie iných ľudí je znakom toho, že ste inteligentný. Kým očakávania bežných ľudí sú založené na idealizme a zbožnom želaní, inteligentný človek si zakladá na realistickom hodnotení. Preto nie sú nikdy sklamaní ľuďmi vo svojom okolí, pretože ich očakávania sú realisticky presné. 

Ste naozaj inteligentní? Odpovedzte
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

9. Dokážete presne predpovedať budúcnosť?

Zatiaľ čo väčšina ľudí považuje budúcnosť za nepredvídateľnú, inteligentní ľudia ju poznajú ešte predtým, než nastane. Vďačia za to dokonalému poznaniu ľudí a zákonov sveta. Ich predpovede nemusia byť vždy správne, no podobne ako lukostrelci strieľajú šípy vždy presne na cieľ.

10. Dokážete zabrániť problémom?

Väčšina ľudí rieši problémy až v momente, keď sa objavia. Inteligentní ľudia ale problémom dokážu zabrániť, pretože majú znalosti o príčine a dôsledku. Vedia, že v tomto svete neexistuje náhoda a že všetko má svoj dôvod. Proaktívne sa vyhýbajú príčine, tým pádom dokážu zabrániť výskytu následku. "Intelektuáli riešia problémy, géniovia bránia ich vzniku," tvrdil Einstein. 

Viac o téme: InteligenciaIq test
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu